Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доматите полетяха и срещу Игнатов (видео)

05 декември 2012, 12:54 часа • 18102 прочитания

Около 200 учени скандират "Мафия" и "Оставка" пред един от входовете на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

Някои от тях носят гнили домати, други пък носят изцапано бельо, а над него пише: "Бельото като дискурс". Учените носят и плакати "Оставка за Игнатов и Гюров", на друг пише "Оставка за Гюров", предаде БГНЕС.

Няма да реши проблема оставката на Игнатов, а като се смени цялото ръководство и започне да се гледа на нещата, свързани с наука сериозно. Проблемът ще се реши, когато парите отиват по предназначение за проекти, които да развиват наука, каза един от протестиращите, който носеше плакат с искане за оставката на Игнатов.

Петър Иванов от Факултета по физика, който носеше гнили домати, заяви, че ще ги хвърли и после сам ще си ги събере. Той сподели, че е стигнал дотук, защото според него в тази държава единственият начин да се чуе нечие мнение е с протести. Нарече управляващите в науката наглеци. Иванов добави, че неговият факултет произвежда 10% от науката в България, а на последната конкурсна сесия на Фонд "Научни изследвания" няма нито един спечелен проект. Той каза, че проблемът е много отдавна, но "последната конкурсна сесия е тотално крадене". "Най-слабите учени, които са в тази държава, те са на върха. Аз това не мога да го разбера. Младите се потискат, а тези, които са псевдоучените, те казват какво е наука в България. Аз се боря срещу това", заяви физикът. В момента младите учени се срещат с образователния министър Сергей Игнатов.

Протестът на учените е срещу "манипулациите на Игнатов и нарушенията във Фонд "Научни изследвания". Организаторите обещават, че "протестът срещу триумвирата Игнатов-Гюров-Петров няма да е мълчалив или мирен".

До скандала в научните среди се стигна, след като Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска за действия несъвместими с работата на ФНИ. Основанието за това са изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от проф. Мирослава Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправка на документи и противоправно облагодетелстване с пари. За тези й действия е сезирана прокуратурата.

 

Проф. Кортенска е присвоила не по-малко от 30 000 лв., уточниха от ФНИ. Учените продължават да настояват и за преразглеждане на резултатите от последната сесия на ФНИ и въобще за реорганизация на работата на фонда.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес