Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доклад на ИПБ: Пътят София-Самоков е опасен

07 септември 2022, 10:24 часа • 3603 прочитания

Доклад, поръчан от Института за пътна безопасност (ИПБ) на експерт, показва, че втаракласният път София-Самоков е опасен. Припомняме, че във вторник на същия път край Панчарево стана тежка верижна катастрофа с един загинал и девет ранени.

Ето какво констатира доклада:

На пътя има "пространствена геометрична несъвършеност – липса на вираж или негативен вираж в завой; нарушена структура на асфалтовия слой с възможност за проникване на вода в носещите слоеве; деформации в платното за движение, които имат потенциал да доведат до:

– загуба на контрол на МПС;

– задържане на вода и аквапланинг;

– задържане на вода и вледеняване (нежелателно удължен спирачен път);"

Наблюдава се и "недостатъчна и остаряла сигнализация с пътни знаци; остаряла и липсваща хоризонтална маркировка; неадекватност на пътната обезопасителна система (ПОС).

Заключението на експерта е категорично: "Посочените несъответствия са груби грешки при експлоатирането на транспортни коридори и сумираният асоцииран риск е много висок!"

Ето какви препоръки са отправени в доклада в краткосрочен план, до три месеца:

"Възлагане и извършване на независим одит по пътна безопасност на съществуващата инфраструктура за детайлна оценка на риска, асоцииран с всички дефицити на пътна безопасност от Институт за пътна безопасност; своевременно въвеждане на временна организация и безопасност на движението от стопанина на пътя; инсталиране на адекватна ПОС".

За шест месеца трябва да се изпълни "подобряване на геометричните характеристики на пътя; подобряване и осъвременяване на отводняването на пътя; възстановяване на асфалтовото покритие; инсталиране на нова хоризонтална и вертикална сигнализация".

В някои наблюдавани участъци от пътя е установена и "ограничена видимост от приблизително 50м без хоризонтална маркировка. При такава ситуация водачите имат тенденция да позиционират МПС в средата на платното за движение. Това повишава риска от челни ПТП, за да бъдат избегнати водачите обикновено предприемат резки маневри.

Според доклада на ИПБ често несъобразената скорост се сочи като причина за ПТП, но всъщност инцидентите са в следствие на лош път:  

В ситуация на завой правилно изграденият вираж допринася за стабилизиране на МПС случай. В противен случай се получава загуба на контрол и напускане на платното за движение. Както е видно от снимковият материал ПОС е имала контакт с МПС, въпреки че кривата е сравнително проста.

"За съжаление, често в практиката този тип ПТП биват категоризирани като следствие на “несъобразена скорост”. В действителност резултатът – пътно транспортното произшествие е в следствие на лошо изградена, неподдържана и подвеждаща пътна среда", се казва още в доклада.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес