Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джон Маккейн: Путин е тиранин

19 септември 2013, 11:36 часа • 13039 прочитания

Американският сенатор Джон Маккейн изпрати писмо до водещи руски медии, в което обяснява на руснаците, че техният президент Владимир Путин е тиранин, който не вярва в народа си, предаде БГНЕС.

Маккейн напада Путин и неговите сътрудници за фалшифициране на изборите в Русия, вкарване в затвора и убийство на техните опоненти, покровителстване на корупцията и разрушаване имиджа на Русия в световен план. "Не съм антируски настроен", пише сенаторът в писмото, изпратено до в. "Правда" и до електронното издание Pravda.ru, което няма нищо общо с печатния си съименник. "Аз съм проруски настроен, много по-проруски от режима, който ви управлява лошо".

Миналата седмица Маккейн каза, че ще напише открито писмо до руските медии, след като Путин публикува свой материал във в. "Ню Йорк пост". В него руският президент подложи на критика плановете на Барак Обама да предприеме военна акция срещу режима на Башар Асад в Сирия и призова да бъде дадено време на руския план за установяване на контрол върху сирийските запаси от химическо оръжие, за да сработи той. Путин жегна Вашингтон с определението си, че САЩ разчитат само на грубата сила при провеждане на външната си политика.

Контраударът на Маккейн в размер на около 800 думи не закъсня. В него сенаторът пише, че президентът Путин и неговите съратници не вярват в ценности като живот, свобода и стремеж към щастие. И допълва, че Кремъл контролира медиите, смазва и забранява организации, които отстояват правото на руснаците за самоуправление. Естествено, Маккейн цитира случая с адвоката Сергей Магнитски, който почина в затвора преди три години и се превърна в нарицателно за неспазването на човешките в Русия. "Путин не допринася за репутацията на Русия в света, той я разрушава", пише сенаторът.

Миналата седмица Маккейн каза пред Си Ен Ен, че ще отговори на Путин с писмо до в. "Правда", официоз на компартията. Стигнало се до неловко положение, когато журналист от сп. Форийн полиси се обадил в електронното издание Pravda.ru, което няма нищо общо с печатния си съименник, за да пита как биха реагирали на подобно писмо. В резултат на което Маккейн решил да прати писмото си до двете Правди, "пък ще видим дали и двете издания ще го вземат", казал той.

По принцип сенаторът е много критично настроен към руският план за установяване на контрол върху сирийските химически арсенали и твърди, че постигнатите договорености между държавния секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров биха били безполезни без резолюция на съвета за сигурност на ООН, която да предвижда употреба на сила, ако режимът на Асад откаже сътрудничество по изпълнението на плана.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес