Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димов: Има над 100 нерегламентирани сметища в страната, но няма ресурс за рекултивация на всичките едновременно

01 март 2018, 15:01 часа • 1217 прочитания

В страната има над 100 нерегламентирани сметища, но няма ресурс за рекултивация на всичките едновременно.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов за нерегламентираните сметища и дали има програма за тяхната рекултивация в бъдеще.

„В момента и през 2017 г. имаше финансиране на рекултивации. 116 са тези, които бяха в наказателната процедура, вероятно има и други, които са извън нея. За рекултивация е ясно, че няма ресурс за всичките едновременно. При всички положения ПУДООС финансира рекултивации в рамките на ресурса, който има“, каза Нено Димов.

По думите му още миналата година е започнал проект, който е минал първа фаза и в момента се разписва за съфинансиране. Министърът поясни, че той ще може да привлече външен ресурс. Според него ако се привлече външен ресурс и се ангажира този на общините и на ПУДООС, ще може да се покрият по-голяма част от тези обекти, предаде Фокус.

Народният представител Манол Генов попита дали има критерии и методика за средства за рекултивиране, защото „едни хора обещавали и ходели с едни списъци“.

Министърът отговори, че първият най-важен критерий е депата да бъдат такива с наказателна процедура. Да бъдат дадени проекти, които да отговарят на условията на ПУДОС. „Когато имаме проекти, които са готови, гледаме да започне финансирането“, заяви Димов.

Той се обърна към всички народни представители да кажат на кметовете, че тези емисари ги заблуждават. „Нека не се ангажират с тях“, допълни Нено Димов.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес