Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитър Главчев свиква спешна среща заради частните паркинги по границите

05 септември 2024, 09:09 часа • 2115 прочитания

Министър-председателят Димитър Главчев свиква спешна среща в Министерския съвет във връзка с проблема с паркингите по границите, съобщиха от пресцентъра на МС.

Главчев очаква да му бъде докладвана пълната информация по темата от министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и съобщенията, на вътрешните работи, на финансите, както и от ДАНС и НАП. Главчев ще разпореди на ведомствата допълнителна задълбочена проверка с оглед на последващи действия, се казва още в съобщението до медиите.

Още: Главчев: Не приемам на служебното правителство да се вменяват функции, които ги няма в закона

Защо се налага тази среща

Снимка: Министерски съвет

Спешната среща се налага заради хаоса, който настъпи по границите на България в последно време. Причината? На практика задължителен престой на всички товарни автомобили на частни паркинги, след който е възможно безпроблемното преминаване на границата.

В последните дни различни медии сигнализираха за тези задължителни паркинги, а държавата отрече за тази практика. В медийните публикации и репортажи обаче шофьори на камиони твърдят, че ги задължават да спират на частни паркинги и реално нямат никакъв избор.

По време на важен международен форум на асоциациите за автомобилен транспорт в региона на Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC-URTA) в Ташкент България публично бе порицана за хаоса на границите, а представителите на Турция и Гърция заявиха, че ще търсят начин да заобиколят страната, за да си осигурят безпроблемен транспортен коридор. Още по темата: Заради хаоса по границите ни: Турция и Гърция търсят коридор, с който да заобикалят България

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес