Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите намалиха бюджета на ДАНС за догодина

02 декември 2015, 14:36 часа • 3442 прочитания

Народните представители не приеха увеличаване на бюджета на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за 2016 г. Предвиденият бюджет на ДАНС за следващата година ще е в размер на 97,3 млн. лв. при отделени 107,9 млн. лв. за 2015 г.

Днес депутатите гласуват на второ четене Законопроекта за държавния бюджет за следващата година. Той беше внесен от Министерски съвет в края на октомври и гласуван на първо четене от парламента на 19 ноември.

За текущи разходи са предвидени 90,5 млн. лв, от които 83,3 млн. лв. са за персонал. За капиталови разходи за заделени 6,8 млн. лв.

Имаше няколко предложения за увеличаване на бюджета на ДАНС за следващата година. Това на депутата от БСП Атанас Мерджанов и група народни представители искаше увеличаване на бюджета на ДАНС за 2016 г. до 107,3 млн. лв. От парламентарната трибуна Мерджанов се обяви против предложения от вносителя бюджет и заяви, че вече е станали практика бюджета да се намалява.

Припомняме, че границата от 100 млн. лв. за ДАНС беше мината в бюджета за 2014 г., когато той се увеличи с 27 млн. лв. и стигна 112,2 млн. лв. Тогава като аргумент от правителство на Орешарски посочиха, се ръстът се налага заради прехвърлянето на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) към агенцията. Настоящият парламент извади дирекцията от ДАНС по предложение на депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов.

При гласуването на второ четене на Бюджет 2016 Димитър Лазаров, Цветан Цветанов от ГЕРБ и група депутати предложиха увеличаване на бюджета на ДАНС до 99,8 млн. лв. Предложението не беше прието. Парламентът не одобри и промените, предложени от лидера на ДПС Лютви Местан и група за скок на бюджета на агенцията на 137,3 млн. лв. Същевременно лидерът на БСП Михаил Миков и група народни представители бяха предложили увеличение на бюджета на ДАНС до 107,3 млн. лв. , което също не беше подкрепено от мнозинството в Народното събрание.

По думите на Красимир Янков от БСП така предложения бюджет на ДАНС няма ясни цели. Коментирайки намаления бюджет за следващата година спрямо тази, Янков попита риторично да би да се мисли, че „предстои период на сигурност и спокойствие“. „БСП е против намаление на бюджета на ДАНС“, подчерта депутатът. Филип Попов от БСП коментира, че увеличаването на бюджета на ДАНС е стъпка в правилната посока и е нужно, защото агенцията отговаря за националната сигурност. Той заяви, че е нужно увеличение и на бюджета на Национална служба охрана (НСО), но подчерта, че все пак НСО не отговаря за превенция на тероризъм.

Емил Димитров от ПФ защити намаляване на бюджета на ДАНС и каза, че в предложения за следващата година размер той е достатъчен. Той добави, че в предишни години бюджетът е бил изпреварващо вдиган, а сега е в нормални граници. "При необходимост може да се вдигне“, допълни Димитров.

По-рано днес Народното събрание прие бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Министерството на здравеопазване за 2016 г., Министерството на енергетиката, както и тези образователното и културното министерства. Късно снощи депутатите одобриха бюджетната рамка за следващата година.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес