Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Александър Христов: Трябва да вплетем идеята за дебата в политическата комуникация (ВИДЕО)

27 юни 2023, 17:36 часа • 1657 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Бизнес клуб“ Георги Найденов ни среща с Д- р Александър Христов - управляващ партньор е на ПР агенция „Параграф 42“ и преподавател по маркетинг и комуникации в УНСС и НБУ.

Според Д- р Александър Христов парламентарната коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ е като сглобка, която само времето ще покаже колко е трайна, дали не е някак си грешно наредена и дали напрежението между отделните части ще издържи достатъчно дълго време. При това положение нямаше друг изход освен аритметиката да победи здравия разум и да подмени диалога по някакъв начин, защото по друг начин нямаше как да се постигне, смята ПР експертът. „Всъщност политическата мъдрост като че ли се опита на момент да отстъпи пред твърдата воля на привържениците на едната или на другата политическа сила. В крайна сметка се получи нещо, което не знаем докога ще издържи.“

„Със сигурност има пазарлъци, си със сигурност принудата при двете сили е голяма. Нека си го представим като: те са се събрали заедно под един покрив, не се понасят помежду си, но за да се предпазят от нещо по-голямо, защото отвън е по-страшно, отвън е Путин. Това е нещото, което направи тази сглобка. Това не означава, че тяхната непоносимост автоматично изчезва ….. Парадоксално, това може да се окаже лепилото за здравината на тази сглобка, но в крайна сметка, когато общото ниво на дискусия между едната и другата политическа сила, говорим само за комуникационните аспекти, се превърне в норма, а всъщност решенията по някакъв начин успяват, т.е. и двете политически сили успяват по някакъв начин да намерят решение в крайна сметка, това може да стане най-важната видима предпоставка за сглобката, за здравината на нещо.“ Още: "Българинът е предприемчив, жадуващ за образование, патриот - ценности, абсолютно погребани съзнателно" (ВИДЕО)

Според д-р Христов единственият сериозен проблем за изграждането на пилона на Рожен е даренията, направени на държавни фирми, защото това означава че е директно подкрепен от държавата, което не би трябвало да се случва. Ако говорим от естетически гледна точка – на едни им харесва, на други - не. „Ако задълбаем ще повече ще видим, че това всъщност е следствие от разделението на обществото. Пилонът е символ, но не фалически, а символ на разделението на обществото. Той е ясен знак за процеси протичащи в това общество. Не става въпрос за законно или незаконно, а по естетични въпроси красиво-грозно и щом до толкова се изострят дискусиите между тези групи от хора, значи наистина имаме някакви натрупвания.“ Според Христов това напрежение започна още с началото на пандемията, след което разделението в обществото се задълбочи от политическата криза и протичащите инфлационни процеси. Още: О.з. ген. Съби Събев: Трябва национална стратегия за борба с хибридните заплахи и руската дезинформация (ВИДЕО)

„Нивото на политическата комуникация се променя в световен мащаб и ние не можем да бъдем изключение от това, от една страна. От друга страна, ние не сме минали през другия етап, който е етапът на дебатите, на формирането на истински политически дебат между отделните страни, който се основава на подготовка, на аргументи и на всичко останало, което води до промяна на позициите на отсрещната страна или на неговите поддръжници. При нас този етап, като че ли, беше пропуснат и засега от време на време наваксваме, но може би и затова нашите политици изглежда, че говорят една идея по-хашлашки от Тръмп, Борис Джонсън, които на практика са сравними като типаж поведение. Това е нещо, което липсва и според мен колкото по-бързо и колкото по-успешно вплетем идеята за дебата в политическия живот, в политическата комуникация, мисля че от само себе си процесите по взимане на решение и най-вече излъчването на послания към аудиториите, към избирателите ще се подобри.“

Целият разговор на Георги Найденов с Д-р Александър Христов можете да гледате във видеото: 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес