Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Честит рожден ден, Фреди!

05 септември 2013, 16:15 часа • 43394 прочитания

Днес легендарният вокалист и основател на рок групата Queen Фреди Меркюри трябваше да отпразнува 67-мия си рожден ден. В негова чест се подготвят тържества по целия свят.

Във Facebook е създадено събитие "Freddie For A Day", което е в подкрепа на борбата със СПИН по цял свят (Виж тук).

Тази вечер тематични партита ще има в Хелзинки, Амстердам, Барселона, Мадрид, Брюксел, Копенхаген, Кьолн, Берлин, Мюнхен, Единбург, Флоренция, Венеция, Рим, Лондон, Манчестър, Прага, Париж, Варшава, Краков, Дъблин, Лисабон и дори Буенос Айрес и Токио. Фондацията на негово име (Мercury Рhoenix Тrust) пише, че всеки може да отбележи датата като пусне мустаци, изненада колегите си на работа с някои от емблематичните костюми на изпълнителя или просто дари пари за борбата със СПИН.

Изпълнителят Psy също си сложи мустаци и поднесе пожеланията си за рождения ден на Фреди.


Официалният сайт на Queen пък пуска фланелка със стилизирания лик на вокалиста, която е ограничена до 300 бройки, а всички продажби ще бъдат дарени на благотворителната организацията. Също така по повода в играта Angry Birds се завръща базираният на Фреди Меркюри герой, който беше представен на рождения му ден миналата година.


"Фреди Меркюри е много специален за мен, тъй като на сцената той не изглежда като изпълнител, а като супергерой", казва във видеосъобщение популярният британски комик Мат Лукас, който е също така фен на групата. "Въпреки че смъртта му е трагедия, тя даде живот на фондацията на негово име, която вече е инвестирала милиони и милиони лири за лечението на болни от СПИН и вируса на ХИВ.

Междувременно биографичният филм за изпълнителя, държал диагнозата си в тайна през последните пет години от живота си, окончателно пропадна след творчески разногласия между останалите членове на Queen и ангажирания с ролята Саша Барон Коен.

Истинското име на Фреди е Фарук Булсара. Той е роден 1946 година в Занзибар. Започва да свири на пиано едва 7-годишен. Когато е на 13 години, семейството се премества в Англия. В училище му се подиграват заради необичайната му външност и говор. Без да получи одобрение от родителите си, постъпва в колежа за изкуства и дизайн. Тези умения по-късно Меркюри използва при създаването на герба на групата Куийн.

Като дете Меркюри слуша много индийска музика и едно от първите му влияния идва от боливудския певец Лата Мангещар. Не веднъж споделя, че много е харесвал Лайза Минели още от малък и е бил силно повлиян от мюзикъла "Кабаре".

Състудент запознава Меркюри с музикантите от малкоизвестната група „Смайл“ - Брайън Мей и Роджър Тейлър. След разпадането на „Смайл“ Меркюри, Мей и Тейлър основават „Куийн“, като Фреди е този, който предлага името. Групата сменя няколко басиста, преди към групата да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година.

Фреди Меркюри умира от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН на 24 ноември 1991 г. на 45 години в Лондон.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес