Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Царят и сестра му вземат 1 635 875 евро от държавата, но може да трябва да ги върнат

31 януари 2024, 22:12 часа • 2333 прочитания

Министерският съвет прие решение за изплащане на обезщетение в изпълнение на решение на Европейския съд по правата на човека срещу България. То е по делото „Сакскобургготски и Хробок срещу България".

С решението си от 2 май 2023 г. ЕСПЧ приема, че за нарушението на чл. 1 от Протокол № 1, касаещ защитата на собствеността, следва да присъди на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок обезщетение за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро за целия период, през който е в сила мораториума. Става въпрос за срока от 18 ноември 2009 г. до настоящия момент.

Още: Правителството решава за обезщетенията на Сакскобургготски и сестра му

Има обаче и уловка – тъй като националното съдебно производство за горите е висящо и за да се предотврати неоснователното обогатяване на жалбоподателите от решението му за обезщетението, ЕСПЧ постановява: ако националните съдилища в крайна сметка решат, че Сакскобургготски и Хробок не са собственици на горските имоти или на някои от тях, те ще трябва да възстановят на държавата съответната част от присъденото обезщетение, в случай че то е изплатено междувременно.

При това условие ЕСПЧ постановява, че в рамките на три месеца от влизане в сила на решението му държавата следва да заплати на жалбоподателите обезщетение от 1 635 875 евро, както и 184 евро за разходи и разноски в производството.

Още: Съдът постанови: България е собственик на 66 царски имота в Рила

Припомняме, че на 18 януари т.г. на първа инстанция Софийският окръжен съд изцяло уважи исковете на държавата по делото за собствеността на 16 500 дка рилски гори. Но тъй като решението не е окончателно, на този етап държавата следва да заплати присъденото от ЕСПЧ обезщетение.

Двамата първо реституираха имотите си, после държавата заведе дела да си ги върне обратно. Те пък съдиха България в Европейския съд по правата на човека заради мораториума от 2009 г., с който беше забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират.

Още: ЕСПЧ: България да плати милиони левове на Симеон Сакскобургготски

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес