Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цацаров: Версията "клошар" не изключва другите версии

23 август 2016, 14:53 часа • 1512 прочитания

Версията „клошар“ по никакъв начин нито елиминира, нито изключва всички други версии по отношение на палежа на тютюневите складове в Пловдив. Това каза на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров, предаде Фокус.

По думите му разследването не трябва да търси само прекия извършител, а евентуалния инвестиционен интерес, който стои зад този пожар. „При ситуацията, при която има сгради, има изключителни тежки и рестриктивни процедури за опазване на културното наследство, в ситуация, в която ги няма или от тях са останали само голи стени ясно е, че падат множество затруднения пред настоящи или бъдещи собственици“, каза още Цацаров.

Според главния прокурор при такова положение се вдига една цяла бариера на административни трудности, които биха пречели на евентуалния инвеститор да си свърши работата. Главният обвинител заяви, че досъдебното производство от днес ще продължи под формата на следствено дело. "То ще върви по две направления. Първото - криминално ще е свързано с прякото възникване на пожара и с начина на разпростиране на огъня по отношение на сградите. Втората линия на разследване да я наречем условно - длъжностна и ще обхване евентуално търсеното на инвестиционен интерес и всичко, което се е случвало със сградите в административно, строително и всяко друго отношение до момента на пожара и всичко, което би се случило след това", каза още Цацаров.

По думите му екипът, който ще се занимава с второто разследване, ще е същият, който е работил и по казуса с бутането на тютюневите складове на улица „Одрин 8“.

Експерти от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в София ще пристигнат утре в Пловдив, за да дадат заключение кога може да се влезе в опожарените тютюневи складове и да се направи вътрешен оглед, допълни Цацаров. По думите му заедно с колегите им от пловдивската пожарна те трябва да започнат работа и по пожаро-техничеката експертиза. „Ясно е, че тя на практика ще е ключа км разследването. Освен пътя на огъня, през първите складове, тя ще трябва да даде отговор, на въпроса, които е свързан с втората линия на разследването - по-късното възникване на огъня в четвъртия склад, който е на друг собственик“, каза още Сотир Цацаров.

По думите му са иззети всички видове материали, включително такива, които доброволно са предоставени от граждани и медии. „Започва пълен анализ на собствеността на сградите до момента на пожара“, каза още Цацаров. Втората линия на разследването, която ще обхване търсене на инвестиционен интерес, ще трябва да отговори на още един въпрос – навсякъде се говори за Пловдив – европейска столица на културата и евентуалното участие на тази територия, като Тютюнев град. Разследването ще трябва да установи начина, по който е осъществено кандидатстването, дали те са били вградени в това предложение, какво е било предвидено за тях, тъй като е ясно, че те не са общинска, а частна собственост, каза още главният прокурор. По думите му текат разпити на собствениците на сградите, както и представители на Община Пловдив, сред които кметът Иван Тотев, кметът на района и главния архитект.

„Предстои да бъде изяснено при положение, че сградите са изгорели, какъв е режимът на тяхното застрояване и какъв е обемът от задължения на собствениците и държавните органи. Казано по друг начин, кои административни бариери пожарът е премахнал“, каза още главният прокурор.

Като пловдивчанин Цацаров коментира, че не може това да бъде начинът, по който да се позволи този град да се развива. „Това е начинът, по който той може да бъде унищожен - духът, културата и всичко друго“, каза още Сотир Цацаров.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес