Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българските превозвачи засега няма да връщат контраблокадата

22 февруари 2016, 10:20 часа • 2576 прочитания

Засега не е обсъждан вариант за възстановяване на блокадата на границата с Гърция от българска страна. Това заяви Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

"Засега такава не се предвижда, но с началото на активния сезон в Гърция може да се прибегне до протестни действия", каза още Арабаджиев пред БНР. Той оцени щетите от блокадата като огромни не само за превозвачите, но и за цялата икономика.

"Ще изчакаме гръцките фермери да се налудуват", посочи Арабаджиев. По думите му сред българските превозвачи има нагласа за водене на дела в гръцки съдилища и това е един от вариантите, който се разглежда като ответна мярка за загубите, причинени от дългото блокиране на границата от страна на гръцките фермери.

Обсъжда се и подаването на искови молби към български съдилища, защото има подобна практика в ЕС, поясни още Арабаджиев. Искове ще се подават както от името на браншовата организация, така от името на отделните превозвачи.

Превозвачите не се надяват на компенсации от ЕС, подчерта Йордан Арабаджиев. Щетите по досегашните изчисления на организацията са надхвърлили 10 милиона евро. Арабаджиев призова превозвачите да подават данните си за претърпените щети, за да бъдат обобщени и да се използват за водене на дела.

Няма как дадена страна да печели при блокирана граница, това каза от своя страна Александър Йоцев, председател на Съюза на търговците на храни. "Балансът на вноса сега е разпределен между Гърция и Турция. Всичко това, което го има в Гърция, го има и в Турция. Търговците са по-гъвкави от други сектори", обясни Йоцев.

Преките щети според него са дошли от превозните средства, които вече са били на територията на границата. "Когато се обяви пълна блокада, трябва да си голям идиот да си пуснеш камион с товар на границата", каза още Йоцев.

Пунктовете „Кулата“ и „Илинден“ работят в нормален режим, съобщи тази сутрин пред "Фокус" областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Той заяви, че протестиращите гръцки фермери са се изнесли от границата, но техниката им все още е там.

Михайлов бе категоричен, че едномесечната блокада се е отразила изключително негативно на икономиката на благоевградска област. "Освен превозвачите, чиито загуби ще бъдат изчислени, безспорно много тежко отражение има върху самата област Благоевград, защото това пряко се отразява на общините Петрич и Сандански по отношение на семейния бизнес – магазинчетата, хотелите и като цяло туризма, който е широко застъпен в нашата област – и в Петрич, и в Сандански“, обясни Михайлов. Той добави, че блокадата ще даде отражение и върху все още активния зимен туризъм в Банско и Разлог.

"Загубите са наистина много сериозни, предстои да бъдат изчислени“, посочи областният управител. Според него българските превозвачи не могат да бъдат сигурни, че блокадата няма да бъде възобновена, тъй като гръцките власти са абдикирали и преговорите са невъзможни. Бисер Михайлов допълни, че въпреки закъснялата реакция на ЕК, европейските институции трябва да вземат мерки, така че подобно погазване на законите да не се повтаря повече.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес