Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България ще финансира проекти на страни от Западните Балкани

17 юли 2024, 18:37 часа • 924 прочитания

Правителството реши да отпусне 278 938 лева безвъзмездна помощ за допълнително финансиране на проекти в страни от Западните Балкани, съобщават от правителствена информационна служба. 

Откъде ще дойдат средставта?

Средствата са от бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ, от реализиран резерв от средствата за двете държави по индикативното разпределение на бюджета за проекти по двустранна линия за 2024 г. ОЩЕ: САЩ: Москва дестабилизира Западните Балкани чрез етническо напрежение

На кои страни ще помогнем?

В страните от Западните Балкани ще бъдат финансирани допълнително общо 5 проекта в Република Северна Македония и Република Сърбия.

Подробности за проектите

Проектите съответстват на географските и секторни направления на Средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ на Република България за периода 2020 - 2024 г. с приоритет върху страните от Западните Балкани.

Основните акценти са върху защитата на правата на децата и грижата за хората с увреждания и в неравностойно положение, чрез подобряване качеството на социални и здравни услуги, гарантирането на върховенството на закона чрез осигуряване на превенция срещу говора на омразата, създаването на капацитет за произвеждане на медийно съдържание, и ангажирането на вниманието на младите хора със здравни, спортни и културни дейности с цел превенция от участие в престъпления, наркотична зависимост и развитие на болести.

Изборът на проектите е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са и укрепването на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулирането на социално-икономическото развитие на страните партньори, инвестиция в сигурността и стабилността на страните от съседните на България региони. ОЩЕ: НАТО похвали България и обяви: Фокусът ни е върху Черно море

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес