Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България ще получи и системи за заглушаване на дронове за новите си патрулни кораби

15 август 2024, 12:58 часа • 546 прочитания

България подписа анекс за доставка на електронни заглушителни проекти към проекта за военноморските ни сили (ВМС) за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби. Това съобщи Министерството за отбраната.

Договорът беше подписан с корабостроителната компания "Лурсен" (FR.Lürssen Werft GmbH & Co. KG - новото име на компанията е NVL-Naval Vessels Lurssen), която пое проекта и за двата кораба: Боеприпасите за новите ни военни кораби няма да бъдат купени с обичайна обществена поръчка

"Постигнатото досега ми дава основание да съм уверен, че и анексът, който подписваме, ще бъде изпълнен в срок и ще постигнем желаните параметри по способностите на корабите", каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Още: Кабинетът придвижи напред проекта за модулните патрулни кораби

Проектът по същество

СНИМКА: Атанас Запрянов и директорът по продажбите на "Лурсен" Беро Бринкман (отдясно-наляво)

Системите за електронно заглушаване трябва да помагат срещу атаки с дронове при бойни действия по море и срещу противник, нападащ от въздуха, но не само. "Чрез активни и пасивни средства за радиоелектронно разузнаване ще се придобият и способности за наблюдение на морските пространства и контрол на корабоплаването, включително за откриване на подводници на по-големи дистанции и тяхното следене", пише в официалното съобщение.

Подписването на допълнителното споразумение към основния договор ще позволи интегрирането на системите за електронна война и радиотехническо въоръжение да стане по време на строежа на корабите. Целта е двата многофункционални модулни патрулни кораба да бъдат снабдени със системите за осигуряване на защитата им още в началото на тяхната експлоатация от Военноморските сили. Предвижда се първият многофункционален модулен патрулен кораб да бъде доставен на ВМС в края на 2025 г., а вторият, напълно оборудван кораб - две години по-късно, в началото на 2027 г.

Проектът е одобрен от Народното събрание на 26 юли 2024 г. и е на стойност 194 331 270 лв. с ДДС. Финансовите средства ще бъдат разходвани по график от 2024 г. до 2028 г. и ще бъдат осигурявани в рамките на предвидения бюджет за отбрана за съответната година.

Още: В защита на България и НАТО: Задействаме се с патрулните кораби и боеприпасите за тях

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес