Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България официално поиска намесата на ЕС за американските визи

10 февруари 2014, 21:14 часа

Българското правителство официално поиска от Европейския съюз да се намеси по въпроса за отпадане на визите за Съединените щати, Канада и Австралия. Процедурата се задейства според нов регламент. Той позволява на Брюксел да предприеме ответни мерки срещу държавите, които налагат визов режим за българи, предаде БНР.

Реклама

България е представила документация в Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия с подробни данни за визовия режим, който имаме в момента с трите държави. 

От външното ни министерство обясниха, че стъпката идва след приемането на нов регламент на Евросъюза от декември миналата година. Според него ако в срок до 90 дни от публикуването на нотификацията не бъде отменено изискването за виза, България може да поиска от Еврокомисията като контрамярка да замрази освобождаването от виза за определени категории американски, канадски и австралийски граждани.

Конкретно по спора с Вашингтон, Брюксел от дълго време настоява, че щом пуска без визи французи или англичани например, в тази програма трябва да бъдат и българите. Досега обаче нямаше резултат от преговорите по отношение на гражданите на новите страни членки - България, Румъния, Кипър, Полша и Хърватия.

С приетия регламент се развързват ръцете на Европейската комисия, която ако прецени, може временно да въведе шенгенски визи за период от 6 до 12 месеца за някои категории граждани на съответните три държави. Ако в срок от 6 месеца от влизането в сила на това решение изискването за виза не е отменено, комисията може да представи законодателно предложение за цялостна отмяна на безвизовия режим с тази страна.

Тепърва в Брюксел ще преценяват искането на България. Все още няма реакция от американския Държавен департамент или правителствата на Канада и Австралия.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес