Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България я очаква нова бежанска вълна, смята ген. Червенков

01 февруари 2016, 21:13 часа • 3479 прочитания

България я очаква нова бежанска вълна, tова прогнозира в генерал Чавдар Червенков, който е бивш началник на военното разузнаване и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова.

По думите му, причините за засилването на миграционния натиск се коренят в преплетените интереси, създаващи трудно решими проблеми в Близкия изток, но и във факта, че Европейският съюз не работи за създаването на единна европейска политика по отношение на бежанците. „Няма единно становище в Европа и възможностите за изход от ситуацията намаляват”, каза още генерал Червенков, информира "Фокус".

„Македония, с помощта на някои страни членки на Европейския съюз, ще взема мерки да затвори своята граница. Възниква въпросът какво ще стане с тази маса, която се натрупа на гръцката територия. Единият възможен път е да се насочи към България и да се опита да мине през България за Сърбия, защото към Румъния преминаването е значително по-трудно“, допълни ген. Червенков.

По думите му, договореността между ЕС и Турция, Турция да предприеме мерки, за да спре бежанския поток срещу първоначалните 3 милиарда, след което се появи информация за 5 милиарда, показват нарастването на апетитите й.

„Това някой може да го разтълкува като изнудване. Кой може да каже как ще завършат преговорите, ще се постигне ли договорка, ще се осигурят ли тези пари, които все още не са намерени и как ще се развива тази обстановка в перспектива“, каза още ген. Чавдар Червенков.

Той допълни, че от въпросната неяснота България е една от най-потърпевшите. Страната ни е и в най-сложната ситуация от напрежението между Русия и Турция. Според ген. Червенков действията на Русия и Турция са игра на нерви след свалянето на самолета Су-24.

По думите му, има нова ескалация в конфронтацията между двете страни, след поредния случай на свален самолет от петък, миналата седмица. Чавдар Червенков бе категоричен, че България трябва да поддържа добри отношения и с двете страни и не трябва да заявява позиция, тъй като не разполага с достоверни източници.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес