Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещите ни специалисти по F-16 Block 70 вече имат модерна система за виртуална реалност

16 октомври 2024, 11:35 часа • 425 прочитания

Първата по рода си система за виртуална реалност, позволяваща в реален мащаб изучаването на самолета F-16 Block 70 и неговите системи, бе доставена във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия.

Придобиването ѝ е в изпълнение на проекта за създаване на център за подготовка на летателен и инженерно-технически състав за самолетите F-16 Block 70 на Lockheed Martin, които в бъдеще очакваме от САЩ: F-16 идват, а само двама наши пилоти ще са минали целия курс: Говори авиационен експерт (ВИДЕО).

С тази система Военновъздушното училище се превръща в един от пионерите в използването на виртуалната реалност за обучение на авиационни специалисти и единственото към момента в Европа, разполагащо с възможности за подготовка за самолетите F-16 Block 70.

Снимка: Lockheed Martin

Проект за подготовка на авиационни специалисти

Програмата за индустриално сътрудничество е подписана през 2019 г. Ратифицирана е от Народното събрание заедно с договорите за придобиване на F-16 Block 70.

Още: Атанас Запрянов и посланикът на САЩ обсъдиха напредъка за F-16 Block 70

Проектът „Подкрепа за създаване на национален център за подготовка на авиационни специалисти“ включва предоставяне от страна на Lockheed Martin на техническа помощ и финансиране за създаване на „Национален център за подготовка на авиационни специалисти“. Бенефициент е ВВВУ „Г. Бенковски“. В рамките на проекта е обучен и сертифициран преподавателският състав и е доставен виртуален тренажор за самолет F-16 Block 70, посочват от Министерство на отбраната.

Предвижда се изпълнението на проекта да приключи с доставката на два нови самолета за първоначално летателно обучение Cessna 172 Skyhawk в началото на 2026 г.

Още: На Граф Игнатиево започват да градят тренажорен комплекс за F-16 Block 70

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес