Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бутнаха тютюнев склад в Пловдив, Минеков ще иска сградата да бъде възстановена (ВИДЕО)

02 септември 2022, 02:09 часа • 7873 прочитания

Бившият тютюнев склад на бул. "Христо Ботев" 51 в Пловдив вече е изравнен със земята. Акцията беше приключена в тъмната част на денонощието, предаде 24 часа.

Това стана, след като министърът на културата Велислав Минеков си тръгна от Пловдив. Той пристигна в четвъртък следобед, за да каже, че въпросната сграда от днес е обявена за паметник на културата, но не носеше със себе си решението и събарянето не беше преустановено. То започна преди дни след издадено разрешение от местната власт с аргумента, че сградата застрашава здравето и живота на хората. Към онзи момент имотът не е бил обявен за културна ценност.

След като разбра, че бутането продължава и през нощта, Минеков обяви на профила на министерството на културата тази нощ: "В нарушение на закона продължават разрушаването на тютюневите складове в Пловдив". Той е информирал МВР и съобщи, че се връща обратно в града на тепетата.

По-късно той пристигна в града под тепетата, разкъса ограждащата лента и влезе в имота, като отиде до багера, който беше преустановил работа. "Явно има хора, които подценяват, че съм министър на културата, подценяват моите решения и значението на тази културна ценност, която беше съборена за една вечер. Аз ще остана тук, ще повикам полицията. Това е повече от безобразие. Те си мислят, че аз съм подкупен и уплашен. Няма да се случи. Знаете кой съм", заяви той.

И отсече, че това ще бъде прекъснато на всяка цена. "Затова идвам от София посред нощ. И ще изискам да бъде възстановена тази сграда, каквато беше", допълни Минеков. Той обяви, че утре, петък, в 17 часа отново ще е в Пловдив и ще иска среща с гражданите, които милеят за културното наследство. "Унищожава се най-красивият град на България. Няма да го разреша", категоричен бе Минеков.

"Работата по събарянето на склада тази вечер беше преустановена, след като подадохме сигнал за нарушаване на нощната тишина. След 22 часа нямат право на такава дейност", заяви час по-рано общинската съветничка от Демократична България Веселина Александрова. По думите й по обяд от сградата е имало цели три етажа. "Вече няма нито един. На кота нула е", добави Александрова. "За часове я изравниха със земята", каза още тя. Полиция е охранявала събарянето.

Мненията за рушащите се тютюневи складове в Пловдив са полярни. Едни смятат, че държавата и общината трябва да ги запазят, а други застъпват тезата, че са опасни и час по-скоро трябва да бъдат премахнати, тъй като отдавна са загубили предназначението си и зоната в тази част на града е изключително неугледна.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес