Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Богослов: Важни са новите послания на патриарх Даниил, да не гледаме назад

01 юли 2024, 07:26 часа

"Кандидатите за патриарх трябва да се отличават с духовни качества на добри пастири, учители на истините на вярата, канонично съзнание и църковно поведение и по тези качества те биват разпознавани като достойни и отговарящи на изискванията да бъдат първо предложени, и след това измежду тези трима съборът избира един". Това каза пред БНТ  богословът доц. д-р Костадин Нушев.

Реклама

Още: Първа литургия ще отслужи новият патриарх Даниил

По думите му духовен водач се избира чрез тези предписани от една страна от каноните на църквата, от друга от правилата на устава, които определят изискванията и качествата на кандидатите". 

Доц. д-р Нушев определи като "емоционална реакция" поведението на архимандрит Никанор, който изказа несъгласие с избора на новия патриарх.

Патриаршеското слово

"Патриаршеското слово, което чухме вчера от новоизбрания патриарх Даниил, отговорът от Вселенския патриарх Вартоломей, мисля, че това бяха първите знаци, които много внимателно трябва да вникнем в тях и мисля, че там никъде нямаше сенки на съмнение за някакво нарушаване на отношенията. Трябва да сме много внимателни, защото патриаршеското служение и патриарх Даниил вероятно ще бъде много по-различен в своите патриаршески послания, отколкото като изявленията, които е правил като митрополит на Видин".

Доц. д-р Нушев окачестви вчерашното слово на патриарх Даниил като "изключително добре премерено". "Имаше необходимата дипломатичност, имаше необходимото братско отношение, а видяхме и отговора на Вселенския патриарх".

Богословът допълни, че трябва да се обръща внимание на линията и посоката на посланията, които отправя новият патриарх. 

"А да не се вглеждаме назад във времето какви изказвания той е правил в качеството му на митрополит".

Още: Първи призив на патриарх Даниил: Да се въведе изучаването на религия в училищата

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес