Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Богоявление в България: Жени и чужденец се хвърлиха за кръста, в Благоевград решиха с фотофиниш

06 януари 2013, 16:52 часа • 45482 прочитания

В цяла България се проведоха ритуалите за Богоявление и Йордановден. Хиляди мъже опитаха късмета си в опит да заслужат благоденствие и здраве, улавяйки Богоявленския кръст.

По време на ритуала за спасяване на кръста, както всяка година, не липсваха и куриози. В стралджанското село Богорово кръста извади Пол Кенет Таргет от Уелс; там във водата влязоха и две жени - на 70 и 65 години. Във Велико Търново мъжете влязоха в схватка за спасяването на кръста. В Силистра за 12-та година кръста спаси 35-годишният Светлин Иванов, а в Созопол – за втора поредна година – двама футболисти. Близо 370 души играха мъжко хоро във водите на река Тунджа в Калофер, водени от кмета, който извади кръста от водата и го даде на петгодишно дете.

Братан Братанов извади кръста от водите на езерото в столичния квартал "Дружба". Кръстът бе хвърлен и изваден почти веднага от 24-годишния младеж. Преди това бе отслужен Богоявленският водосвет. Братан изпревари 50 души, които също се хвърлиха във водата. Рано тази сутрин езерото в "Дружба" бе замръзнало. Специално за ритуала обаче работници разчистиха участъка, в който смелчаците се хвърлиха.

Край Дунав ентусиастите бяха много.

35-годишният Светлин Иванов извади кръста в Силистра. Мъжът грабва разпятието за 12-ти пореден път. И тази година той посвети победата си на своя син Александър, предаде Стандарт нюз.

12 мъже се гмурнаха в ледените води на реката, за да уловят християнския символ. Тържеството по случай Йорданов ден в крайдунавския град започна  с празнична литургия в катедралния храм „Св. Св.  Петър и Павел“. После литийно шествие оглавявано от митрополит Амвросий отведе богомолците до брега на Дунава. Там дядо владика хвърли кръста, а плувците се втурнаха да го извадят.

Приятелят на фолк звездата Десислава пък грабна за 4-та година кръста в Русе, който бе хвърлен в Дунав на Богоявление пред очите на 4-хилядна публика. 24-годишният Светлозар Савов, който е състезател по ММА, пребори останалите 16 мераклии, които цопнаха в ледената вода. Той получи като подарък от кмета на Русе Пламен Стоилов хавлия и 100 лв. от Русенска митрополия му подариха икона и бутилка ракия, а областният управител Стефко Бурджиев му връчи бутилка вино и икона на Исус Христос.

Преди хвърлянето на кръста имаше литийно шествие до понтона под хотел "Рига", където митрополит Неофит отслужи празничен Богоявленски водосвет и благослови бойните знамена на армията.

30-годишният Пламен Симеонов от Видин улови кръста в ледените води на Дунав. Разпятието беше хвърлено от епископ Сионий, викарий на видинския митрополит Дометиан. 40 души скочиха да ловят кръста, което е рекорден брой за Видин.

Преди това митрополит Дометиан с отците си отслужи тържествена света литургия по повод големия празник Богоявление в катедралния храм „Свети Димитър”. След службата събраните в храма тръгнаха в литийно шествие към крепостта „Баба Вида”. В подножието и след богоявленския водосвет епископът метна разпятието в Дунав.

Победителят е безработен и скача за кръста за трета година на Богоявление. За награда той получи 100 лв. Другите смелчаци взеха по 20. Парите са осигурени от общината във Видин.

Студент се пребори за кръста във Варна. 20–годишният Александър Николов от Икономическия университет се оказа по-бърз от 40 плувци, които се хвърлиха в морето. Негово Висопреосвещенство Варненският и Великопреславският митрополит и наместник председател на БПЦ Кирил отслужи тържествена литургия на първа буна след литийното шествие и хвърли кръста от борда на катер на ВМС. След това дари на победителя икона, дървен кръст с изобразена 2013 година на него и първия църковен настолен календар, чийто автор е самият той.

Сред плувците, които се хвърлха на 4 м дълбочина и при 5-6 градуса на морската вода, беше и бащата на Ивайла и Божидара Бакалови – Божидар Бакалов, който също е именник.

Най-малкият сред смелчаците беше на 16 години, а най-възрастният - 73-годишният Васил Тепеделенев. Той моржува всяка зима от 1968-а насам, а в ритуала за кръста в морето участва от 1998 г.

Близо 10 000 варненци се събраха на първа буна и досега никой не помни такова стълпотворение на хора и коли навръх Йордановден. Всички си взеха светена вода от морето за здраве, но получиха и благословията на наместник–председателя на БПЦ дядо Кирил. Някои коментираха, че сигурно това ще му е последният ритуал във Варна, след като го изберат за църковен глава.

Празничният ден не мина без инциденти. Плувците излязоха с поразранени колена, въпреки че водолази ден-два преди това огледаха дъното за опасности. На възрастен човек му прилоша сред публиката. Оказа се, че е хипертоник, но му е паднало кръвното. Паркираната за плувците линейка не можа да му помогне, защото нямаше необходимата апаратура. От „Спешна помощ” веднага изпратиха кола, която трудно си проби път през множеството, но стигна до припадналия човек навреме.

Явор Гънчев, един от основателите на прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур”,  пък бе късметлията на тазгодишния Йордановден в Стара Загора. 31-годишния юнак, който по прабългарските воински звания е багатур-багаин, пръв от 28-те смелчаци стигна до православния кръст в езерото в градския парк „Йордан Капсамунов”.

„Пожелавам на себе и  на всички старозагорци да са живи и здрави, а школата ни тази година най-после да изгради мечтания прабългарски Онгъл”, заяви щастливият победител. Стана ясно, че старозагорският градоначалник Живко Тодоров вече обещал на багагурите терен за изграждане на действащата прабългарска крепост край кв. Зора. Тук в условия близки до реалните те ще посвещават младите в традициите и бойното изкуство на нашите предци.

Големият богоявленски водосвет в съслужение със свещеници от епархията отслужи епископ Инокентий, който отскоро е викарий на Старозагорския митрополит Галактион. Дядо Инокентий освети и бойните знамена на Старозагорската втора механизирана бригада и поръси за здраве и късмет управниците на града и командирите на бригадата.

Безпрецедентен фотофиниш реши кой е уловил Богоявленския кръст в Благоевград. Това стана по изричното настояване на благоевградски свещеници, след като за поредна година ритуалът бе опорочен.

И тази година се стигна до здрав въргал между над 50-те мераклии да уловят християнския символ, хвърлен в река Бистрица от Мелнишкия епископ Серафим. Най-напред, още във въздуха, го хвана младеж, който обаче бе нападнат от представители на останалите групи във водите на реката. В крайна сметка след мелето безработният Христо Стоянов от ж.к. "Орлова чука" вдигна победоносно кръста. Публиката обаче мощно го освирка, чуха се стотици викове от присъстващите „Върни християнския символ”. Хората явно бяха разочаровани, че отново бой и низки страсти определят кой да вземе кръста и да изкара пари от това.

„Не е нормално това, което се случи за поредна година. Никакво християнско възпитание. Щяха да удушат момчето, което хвана Богоявленския кръст. Това насилие повече не бива да продължава и ще го спрем. Не за първа година се случва, стана традиция да се бият за християнския символ. Половин час гледахме видеозаписа на телевизията и взехме справедливо решение”, сподели председателят на катедралния храм „Въведение Богородично” отец Андон Шавулев.

Той и останалите свещеници бяха категорични и обявиха, че 17-годишният ученик в Националната хуманитарна гимназия  „Св.св. Кирил и Методий” Димитър Кокалков е късметлията, уловил светинята. След церемонията по хвърлянето на кръста, бяха осветени бойните знамена на поделението в Благоевград. А кръстът остава в църквата, а не като други години хваналият го да обикаля с него из целия град и да събира пари, за да осребри късмета си. Разпятието ще се пази в касата на канцеларията на храма 40 дни. След това свещеници ще то вземат и ще отидат в дома на Димитър, за да направят служба за здраве, както повелява традицията.

Повече от 80 мъже и една болярка се окъпаха в ледените води на река Янтра за да спасят богоявленския кръст във Велико Търново. Третокурсникът от НВУ “Васил Левски” сержант Пламен Бонев, който е бъдещ танкист, извади разпятието от реката. Tой е от Крумовград и учи в специалност “Танкови, технически и автомобилни войски”. Kъсметлията получи 100 лв. и благословия от Великотърновският митрополит Григорий. Кметът Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков и ректорът на Великотърновския университет проф.Пламен Легкоступ дариха момчета с лични средства. Сержант Бонев получи и три дни домашен отпуск от зам.-началника на НВУ полк. Коста Баев. 35 от смелчаците, окъпали се в Янтра, бяха от НВУ. Пристигналите най-рано край реката се подготвиха за ритуала с греяна ракия а други си направиха и кални бани. 

Празничният Йордановден започна със света литургия в катедралния храм “Св. Рождество Богодично”. След това митрополит Григорий освети на площада пред Царевец знамената на Националния военен университет и на Областния и Общинския съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

23-годишният студент от Спортната академия Величко Карабоюков, извади разпятието в Kърджали. Младежът се добра до кръста и миналата година. В традиционния ритуал днес се включиха 58 ентусиасти, сред които и 11-годишно момче. Победителят получи от кмета Хасан Азис японски велосипед и 50 лв.

Отец Петър извърши свето кръщение във водите на Арда на едногодишната Матая Тенева. Литийното шествие тръгна от централния градски храм „Св. Георги”. То бе водено от група велосипедисти. „Идеята дойде от тези момчета. Нашето послание е здраво тяло, здрав дух. Насърчаваме всичко, което допринася за опазване екологията на града и здравето на хората”, каза отец Гарена и благослови всички жители по случай Богоявление.

„Пожелавам на всички здрава, мирна и щастлива година. Ние уважаваме традициите и сме обърнати към бъдещето на града,  който  искаме да запазим чист и зелен, с велоалеи и паркове за отдих на гражданите”, каза кметът Хасан Азис и припомни, че работата по благоустрояването на пространството около реката и Водното огледало ще продължи.

Над 2000 души се струпаха на десния бряг на изкуственото езеро „Монтанезиум”  в центъра на Монтана, за да видят хвърлянето на кръста за Богоявление. Разпятието метна архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия.

За кръста в ледените води скочиха 35 души. Сред тях бе и 10-годишният ученик Бисер. И едно семейство – Венета и Марио Казакови също се хвърлиха за разпятието. Венета е на 25 години, а Марио – на 28. Направихме го заради традицията, а и за здраве, обясни младата жена.

Кръста извади 44-годишният Симеон Николов. Мъжът скача в езерото на Богоявление за четвърти път, но за пръв път успява да стигне до него. Николов е безработен от няколко години, но има хубав занаят – ремонтира майсторски велосипеди.

Общината награди всички смелчаци. На всеки от участниците в ритуала тя даде по 20 лв., а на победителя – 100 лв. Парите им връчи заместник-кметът Румен Ангелов.

16-годишният Николай Мишев извади богоявленския кръст от ледените води на река Черна в Смолян. За първи път толкова млад мъж успява да хване кръста в родопския град. Мишев скочи в река Черна до спортната зала заедно с още 9 млади мъже.

Въпреки слабия валеж от сняг, както и температура на въздуха от 3 градуса, десетки смолянчани уважиха традицията и „окупираха” двата бряга на реката, за да наблюдават ритуала. За втора поредна година Разпятието бе хвърлено от Духовният водач на Родопите – архимандрит Висарион. Сред официалните гости бяха кметът на община Смолян Николай Мелемов, зам.-кмета Марин Захариев, секретарят Замфир Копчев, командирът на 101-ви Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров.

Празникът Богоявление в Смолян започна с тържествена света литургия в храма „Св. Висарион Смоленски” с Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена на 101-ви Алпийски батальон.

Няма млади и стари, а можещи и неможещи. Това доказа и 14-годишният тийнейджър Любомир Александров на Богоявление в Симитли. В неделя осмокласникът сложи в джоба си конкуренцията и пръв улови кръста на Йордановден в ледените води на река Струма. Малкият юнак пребори над 30-ина свои съграждани.

Отец Спас отслужи Богоявленската служба в града. По традиция ритуалът по освещаване на водата е на брега на Струма. Свещеникът поръси със светена вода всички смелчаци, които бяха решили да се хвърлят за разпятието в реката. Кръстът се появи пред Любо, докато здрави мъже се боричкаха в реката, дълбока до колене в търсене на християнския символ. Ученикът за първи път участва в Богоявленския ритуал. „Пожелавам си здраве и късмет. За мен и за община Симитли”, каза Любо, мокър и треперещ от студ на брега на реката. По традиция кметът на общината Апостол Апостолов го дари със златен синджир с кръст. И двамата поведоха мъжкото хоро край огъня на брега на реката. Стотици жители на Симитли се събраха, за да видят Богоявленския ритуал.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес