Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Биометричните данни може да лъжат, дерматит променя пръстовите отпечатъци

02 януари 2013, 15:57 часа • 24495 прочитания

Преди няколко месеца се навършиха 100 години, откакто пръстовите отпечатъци за първи път са били използвани като доказателство на вина за извършено престъпление. Така се признава фактът, че пръстовите отпечатъци, които оставят следи по повърхността на предметите са уникално и неповторимо явление. Криминалистите използват  и наложеното мнение, че този вид отпечатъци остават непроменени през целия живот.

Учени от Малайзия, обаче доказаха, че кожното заболяване, наречено сух дерматит води до промяна рисунъка на пръстовите отпечатъци.

Учени от университета в Куала Лумпур проведоха експеримент с участието на 100 болни от дерматит, при които били засегнати поне един от палците на ръцете. В изследването взели участие и други 100 доброволци – контролна група.

Всички участници имали карта за идентификация, която се използва в Малайзия, наречена MyKad. В документа се използва отпечатък от палеца на ръката.

Всеки от участниците преминавал през процес на сканиране, подобен на този на идентифициране. Оказало се, че при 84 от всички 100, болни от дерматит се наблюдавало нарушаване на рисунъка на пръстовия отпечатък, предизвикано от измененията на кожата.

Редактор: Е. Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес