Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БХК отрече да е имала връзка с "мозъка" зад атентата на летище "Ататюрк"

04 юли 2016, 15:57 часа • 836 прочитания

Българският хелзинкски комитет (БХК) категорично няма нищо общо с лице на име Ахмед Чатаев. Това заявиха от БХК във връзка с медийна публикация, която свързва организацията с Чатаев.

В края на миналата седмица турските власти посочиха Чатаев като "мозъка" зад атентата на летище "Ататюрк". Чатаев е роден през 1980 г. и се издирва от 2008. Има данни, че след тази година той се е укривал и е живял в Западна Европа. Според неофициална информация, той е бил част от групировката на Доку Умаров "Кавказки емират", а след смъртта му и разпадането на неговите милиции става част от "Ислямска държава". При опит да влезе в Турция от България Чатаев е задържан от българските служби. През 2011 г. Пловдивският апелативен съд не допусна екстрадицията на чеченеца в Русия по искане на руските съдебни власти. Именно по това дело БХК твърди, че никога не е била страна. "Организацията ни някога е представяла писмени становища или друг вид намеса по съдебни дела в полза на лице с такова име. Нямаме каквито и да било други връзки с него или "историята" му, нито името ни е било "неофициално" или по какъвто и да било друг начин "замесено" с него", казват от БХК.

По отношение на Чатаев има образувано наказателно дело в руската автономна Чеченска република, затова, че в периода от 1999 г. до 18.10.2007 г. на нейна територия и на територията на Австрия умишлено е извършил престъпления – участие във въоръжена групировка и вербуване на лица за извършване на престъпление от терористичен характер и финансиране на тероризма.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес