Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безхаберието на чиновниците за пътищата и катастрофите: Наш шампион обясни защо се е отказал да помага

15 юли 2022, 08:01 часа • 6051 прочитания

Знам поне 1000 други начина, по които да си губя времето. Така бившият рали шампион и автомобилен състезател Димитър Илиев обясни защо си тръгна от поста на зам.-председател на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Илиев обаче уточни, че не говори за агенцията – там работили страхотни хора, а за Агенция "Пътна инфраструктура", за звената ѝ, за регионалното министерство.

По думите му пред БНТ, където и да е опитвал да промени нещо и то малко, срещал страхотна съпротива. "В един момент се притесних, че ще взема да повярвам на тези хора. Защо другите държави могат да се справят, а ние не можем", обобщи той.

Илиев посочи конкретен примери – молил се е да се сложи парче мантинела на участък на Околовръстното на София, след месец и половина сложили насип, молил се да бъдат изправени пътни знаци на конкретни места, да бъдат измити светлоотразители по магистрални мантинели, но нищо. "В един момент реших, че ставам част от едно безхаберие и отговорност", каза Илиев. Тук ние броим жертви, не пари, добави той.

"Те не искат по никакъв начин да се разбутва кочинката, която са си създали", подчерта Илиев.

"То почва да се руши още преди да е пуснато в употреба", разказа още рали шампионът за преживяване, когато бил на приемателна комисия. Конкретно той говореше за мост при магистрала "Струма", в участък, който още не е пуснат. "Вижда се например новият мост – разцепен, тече вода, ръжда... Аз питам за тези неща хората от приемателната комисия, но всеки вдига рамене. Корупцията тук наистина убива", уточни рали шампионът.

Снимки: Димитър Илиев/личен архив

"Имат ли грам съвест тези хора, техните деца и роднини също карат по тези пътища", възмути се Илиев и даде пореден пример – за аквапланинга по АМ "Тракия", който всеки с малко опит добре знае къде се получава - при Ихтиман.

Вижте например магистрала Хемус – колко години сте строи, колко време се прави нещо по нея. Тя е в окаяно състояние. Там, където е построена, е построена некачествено, да не говорим, че за нея се раздадоха едни пари в огромни количества, които бяха изтеглени в черни чували, от които никой не се интересува. Тук говорим за брутална корупция, каза още Илиев.

Не знам какво трябва да се направи, каква реформа. Брутално е, отчайващо. Дайте да говорим за това всеки ден, не само като стане катастрофа - това е обществен проблем, настоя Илиев. Той изрично обърна внимание и на липсата на самосъзнание и възпитание на много хора.

Случаят Георги Семерджиев

Законът е добър, но в течение на десетилетие се наложи гледната точка, че спазването му е само за глупавите хора, а тарикатите са над нещата. Има обаче закони на физиката, които винаги и неизбежно те наказват, заяви адвокат Людмил Рангелов.

Адвокат Рангелов посочи изрично, че когато става въпрос за шофиране в пияно състояние, тест трябва да се направи възможно най-бързо, защото организмът се справя бързо с алкохола. С наркотиците е малко по-различно – повече време се задържат следи в организма, може да се прави експертиза дали преди или след даден времеви период си ги употребил. Юристът обаче изрази учудване как така при повторен оглед са открити наркотици в автомобила на Георги Семерджиев, а не при първия – според адвоката се създава възможност в съда да се оспори на кого са наркотиците. Неоспоримостта на доказателствата може да бъде оспорена, предупреди юристът.

Що се отнася до защитата, адвокат Рангелов вижда следните възможности – Семерджиев или да мълчи, или да казва, че не помни нищо. "Този случай показва разложението на морала особено в органите на МВР", каза Рангелов. Той смята, че следва да има Временна анкетна комисия в парламента, която да се занимае с работата на полицията и прокуратурата.

ОЩЕ: Георги Семерджиев надгради убиеца на Милен Цветков - по наглост и бездушие

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес