Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БЧК също осъди "Възраждане" за антисемитския колаж със Соломон Паси

21 юли 2023, 13:44 часа •
Реклама

Българският Червен кръст (БЧК) "осъжда остро" изразяването и публикуването на дискриминационни колажи, изявления и действия, накърняващи човешкото достойнство.

Позицията на БЧК е във връзка с циничния колаж със Соломон Паси, публикуван в "Телеграм" канала на "Възраждане", заради което ГДБОП и ДАНС разследват проруската партия.

Карикатурата показва как група лица във военни униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма, насилствено отвеждат друг човек, който е с монтирано лице на Соломон Паси. Върху фотоколажа е поставен и надпис с текст „Щом не искаш от руския газ, ела да ти пуснем от нашия“.

Езикът на омразата няма място в едно демократично общество

"Неотклонно следвайки своите основополагащи принципи за хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволност, единство и универсалност, Българският Червен кръст е убеден, че подобни прояви на език на омразата нямат място и не могат да бъдат толерирани в едно демократично общество", гласи позицията на БЧК.

БЧК призовава всички институции и българската общественост за "непримиримост и подобаваща реакция към всякаква проява на етническа нетолерантност, антисемитизъм, език на омразата и дискриминация".

"Всеки недопустим акт на нетърпимост и омраза противоречи на ценностите, които изповядва световното червенокръстко движение, и не може да бъде толериран по никакъв начин", допълват от Българския Червен кръст.

МВнР и посолствата на страните от ЕС в София осъдиха карикатурата.

ОЩЕ: И Радев с позиция срещу антисемитизма, но без да спомене "Възраждане"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес