Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BBC с езикова подготовка за китайската световна доминация

13 март 2012, 12:53 часа • 5522 прочитания

Деца на 4-годишна възраст ще се учат да говорят мандарин, благодарение на серия уроци, стартиращи по Би Би Си, предаде Дейли мейл.

Анимираната буболечка Уей, носеща ролкови кънки и предпазна каска, ще учи младите зрители на основни думи като „здравей”, "благодаря", имената на цветовете и числата до 10.

Предполага се, че решението да се включи най-широко разпространеният китайски диалект мандарин заедно с другите два "приоритетни" езика - френски и испански, е било предизвикано от стремеж да се подготвят децата за една глобална икономика, доминирана от Китай.

Създателите на шоуто, което ще се излъчва по детския канал „Cbeebies”, обещават да обогатят хоризонтите на младежите чрез „разширяване на културните им познания и разбирането за света около тях”.

Други езици, поместени в 11-минутните епизоди, ще бъдат полски, урду, пенджаб и сомалийски, както и уелски.·

Инвестиционната банка Голдман Сахс отдавна прогнозира, че Китай ще изпревари САЩ като най-мощната икономика в света през 2027 г., което ще направи свободното владеене на мандарин силно желано умение сред британските работници.

Миналия месец министърът на външните работи Джереми Браун предупреди, че Великобритания трябва да се адаптира, ако иска да се състезава в един свят, доминиран от китайския юан.

Нарастващ брой училищата вече са разширили общообразователната си учебна програма извън рамките на традиционните предмети като френски, немски и испански език, като много от тях вече предлагат и обучение по мандарин.

Наблюдава се постоянна тенденция за нарастване на популярността на предмета. По време на търговско посещение в Пекин през ноември 2010 г. британският премиер Дейвид Камерън обеща 1000 допълнителни учители по мандарин, които ще бъдат обучени за английските училища.

Д-р Франсис Уейтман, старши лектор по китайски изследвания в Университета в Лийдс, заяви пред Дейли Телеграф, че китайският мандарин не би бил труден за научаване от децата.

"Той е високотонален и лесно се поддава на имитация, детски рими, стихотворения, песнички и т. н.", каза тя.

"Хората говорят много за китайската образователна система и най-вече за рутинното запаметяване, но при по-малките деца повторението работи доста добре."

Тя добави, че докато преподаването на западни европейски езици като френски, немски и испански остава полезно основно при пътуване, то по отношение на бизнеса те губят своята стойност и евентуално ще бъдат изпреварени от мандарин.

Излъчващото се от вчера „The Lingo Show” първоначално стартира като функция на уебсайта на „Cbeebies”, но в последствие се оказва толкова популярно, че бива качено в ефир като сезон от 15 анимационни серии, насочени към децата между четири и шестгодишна възраст.

Всеки един от кратките епизоди се фокусира върху един език, представен от отделен член в семейството на буболечките, и озвучен от актьор, за който въпросният чужд език е майчин.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес