Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Баските сепаратистите с пробив, Рахой спечели Галисия

22 октомври 2012, 09:35 часа • 6725 прочитания

Консервативната партия на испанския премиер Мариано Рахой запазва абсолютното си мнозинство в Галисия. Същевременно сепаратистите осъществиха своя очакван пробив в Страната на баските. Това са резултатите от сондажите на гласувалите на регионалните избори в неделя в тези испански области, предаде БГНЕС.

Тези два местни избора са тест за Мариано Рахой, който изглежда с отслабени позиции заради икономическата криза и възхода на национализма в Страната на баските, където левите сепаратисти са на второ място, както и в Каталуния.

В Страната на баските Консервативната Баска националистическа партия, която иска още по-голяма автономия за богатия северен регион, застава начело, като получава между 24 и 27 места от 75 в местния парламент. Борците за независимост от EH Bildu печелят между 23 и 26 места, докато социалистите остават трети с между 13 и 15 места. Народната партия на Мариано Рахой остава с между 9 и 11 депутати, според социолозите от Ипсос /Ipsos/.

Гласуването се проведе една година след като въоръжената баска групировка ЕТА сложи край на насилието. Този исторически акт бе направен на 20 октомври 2011 г.

В родната на Рахой област Галисия Народната партия получава между 39 и 42 депутати от 75 в местния парламент, което означава абсолютно мнозинство. Социалистите са втори с между 18 и 20 места, според друг сондаж на Ипсос.

Резултатите от гласуването са твърде важни за Мариано Рахой. В Галисия живеят 2,8 милиона жители. Избирателите са традиционно консервативно настроени, но рискът за премиера бе увеличен заради влиянието на кризата и факта, че безработицата вече засегна 21% от работоспособното население.

Неслучайно именно икономиката бе в центъра на вниманието на избирателите. Това е така, защото Испания изглежда върви към искане на финансова помощ, а социалният климат е влошен от безработицата и историческите строги икономии, на които е подложено обществото.

В този контекст галисийското гласуване заплашваше да се превърне в референдум за политиката на строги икономии, която води правителството.

От това изглежда се страхуваха местните власти. Един от верните на Мариано Рахой е сегашният президент на Галисия Алберто Нуньес Фейо, който по време на кампанията внимателно се дистанцира от главата на централното правителство.

Загуба в Галисия за Народната партия би означавала унизително поражение за Мариано Рахой, чиято популярност вече спада.

В Страната на баските, втората от 17-те автономни области в Испания, като най-големи победители се очертават партиите, подкрепящи баските сепаратисти.

Левите сепаратисти, прегрупирани под знамето на коалицията Еускал Хера Билду /EH Bildu/, потвърдиха своя пробив на второ място след консерваторите в Страната на баските.

Допълнително предизвикателство очаква премиера на централното дясно правителство, което вече е изправено пред сепаратистка вълна, която дойде от Каталуния – силния североизточния район на страната. Икономическата криза там захранва националистическите чувства и каталунците от своя страна ще обновят на 25 ноември своя местен парламент.

Дори и в Страната на баските темата за икономиката излезе на преден план заради тревогите на избирателите: този процъфтяващ регион с 2,2 милиона жители показва ниво на безработицата с десет пункта по-ниско от средното за страната, но въпреки това достигна общо 14,5%. Над 44% от младите хора са без работа.

АФП

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес