Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атомен физик: Нещо се е случило в АЕЦ „Козлодуй“, но защо няма изявление

24 юни 2024, 19:47 часа

„Няма официална информация за събитието в АЕЦ „Козлодуй“, хора от централата ми звъннаха и ми казаха някои неща, свързах се с компетентни хора, сам навързах нещата и за мен е тревожна ситуацията“. Това каза атомният физик проф. Георги Касчиев в предаването "Лице в лице" по bTV. Припомняме, че от Actualno.com бяхме сред първите, които уведомихме за инцидента. 

Реклама

Още: Работен инцидент в спрения VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

Той обясни, че опасност за околната сред и населението няма, но той самият е разтревожен. „Изглежда се е случило следното. Шести блок е в ремонт, за да се провери трети парогенератор, който има дефектни тръбички и да се открият и да се затапят, ако има такива. За целта се прави технологична операция, която се е изпълнявала много пъти и при която в парогенератора вече, след като е отворен, трябва да се снижи нивото на топлоносителите в първи контур. Той представлява една система от скачени съдове и ако трябва да снижите нивото в контура, трябва да падне нивото в най-високия съд. За да стане това, в него се подава газ, не въздух, азот. И сега трябва да се намери точния баланс между водата, която източвате от първи контур и азотът, който подавате в най-високия съд. Така че изпусканият обем да се компенсира. Тук е допусната някаква много груба грешка, при която, не знам точно какво е станало, но тръгва топлоносител да изтича с доста голяма скорост и дебит първо през няколко разхерметизирани фланци на горния капак на реактора и през отворения трети парогенератор“, обясни атомният физик.

Още: Изтекла ли е радиоактивна вода в АЕЦ "Козлодуй" и има ли риск: Проф. Касчиев пред "Студио Actualno"

Специалистът посочи, че вероятно става дума за изтекли 3000 кофи с радиоактивна вода и че при почистването ще е сложно за хората, които го правят. „Всичко се е случило в рамките на херметичния обем. Ако е имало хора около отворения парогенератор, е можело да бъдат окъпани с радиоактивна вода. Тези, които я почистват, ще вземат допълнително доза натоварване“, обясни Касчиев.

Той добави, че никой не отрича случилото се, но и няма изявление. „Никой не отрича, че се с случило, няма изявление, няма писмено обяснение, казва се - ще си направим анализ, ще си извлечем поуки. Казва се - хората да не се плашат, а за да не се, трябва да има обяснение“, добави Касчиев.

Още: След теч на радиоактивна вода: Българите да не се плашат, обявиха от АЕЦ "Козлодуй"

Той коментира и новото американско ядрено гориво. „Министърът на енергетиката обяви, че е достигнат пълния капацитет на блока, което не е вярно и досега блокът работи на понижена мощност. Предполагам, че така от благоразумна политика - да не се бърза с натоварването на пълна мощна особено докато не се пусне блокът, който е в ремонт. Но все пак ще видим дали ще може да излезе на 100%. Трябва после да се види дали няма да има разхерметизация на касетите, защото натиска на отделните касети е различен. Дали показателите ще падат докрай в крана сметка накрая която се отвори реакторът следващата година, трябва да се види дали няма да има изкривени касети или деформирани“, каза той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес