Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атака след атаката

13 септември 2012, 19:45 часа • 5461 прочитания
Реклама

Нападението срещу американските дипломатически ведомства в Бенгази и Кайро, в рамките на които бе убит американският посланик в Либия и трима членове от неговия екип, ни напомнят до каква степен президентската кампания е извън контрола на кандидатите.

Преди четири години банкрутът на „Леман брадърс” и финансовата криза бяха факторът, който хвърли кампаниите на Барак Обама и Джон Маккейн в непредвидена полемика. Обама взе превес и контрол над хаоса, докато Маккейн бе сразен.

Сега гръмките критики на Мит Ромни за изявленията на посолството в Кайро подсказват, че кампанията му ще премине в настъпление по този въпрос и ще се опита да обърне последната криза в чуждестранната политика на САЩ в тема на дебати.

„Възмутен съм от атаките срещу американските дипломатически мисии в Либия и Египет, както и от смъртта на служители на американското консулство в Бенгази”, заяви Ромни в свое изявление вчера. „Срамно е, че в първата си реакция администрацията на Обама не заклейми нападенията срещу нашите дипломатически мисии, а изрази съчувствие към тези, които са предприели атаката”, посочи Ромни.

Към този укор се присъедини цялата Републиканска партия. Почти по същото време ръководителят на Национални комитет на републиканците публикува в социалната мрежа следното съобщение: „Обама симпатизира на нападателите в Египет. Тъжно и жалко”. Надигнаха глас и други именити републиканци, като бившият губернатор на Аляска Сара Пейлин, която излезе със собствено язвително изявление за външната политика на президента. „Вече знаем, че президентът Обама предпочита да „говори нежно” на нашите врагове. Ако си няма „голяма пръчка”, време е да се сдобие с една”, заяви Пейлин.

Според репортери обаче атаките на републиканците не са основателни, тъй като не са издържани хронологично. Американското посолство в Кайро разпространи изявление, в което осъжда „усилията на заблудени хора да наранят религиозните чувства на мюсюлманите”, имайки предвид филма, който се предполага, че е запалил искрата сред демонстрантите, метежниците и нападателите, но комюникето бе публикувано преди нападенията срещу дипломатическите мисии.

Освен това, днес започнаха да се надигат въпроси за решението на Ромни да направи изявление за отвъдморските атаки, преди вдигнатият прахоляк да се е слегнал.

Рано тази сутрин говорителят на кампанията на Обама, Бен ЛаБолт, заяви, че щабът на президента е „шокиран от факта, че в момент, в който САЩ са изправени пред трагичната смърт на един от своите дипломати в Либия, губернатор Ромни е решил да предприеме политическа атака”.

Освен това, нападките срещу политиката на президента в областта на националната сигурност могат да бъдат рисковани.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че Обама води с голяма преднина в класацията за това на кого американците се доверяват най-много за успешното провеждане на борба с тероризма.

Друго нежелано последствие може да бъде и това Ромни да разкрие слабостта и пропуските си, що се отнася до опита в разрешаването на подобни проблеми. Президентът има предимството да разполага с доклади и информация, до която никой друг няма достъп. А това е в ущърб на всеки негов опонент.

ABC News

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес