Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Блатечки - режисьор и актьор в комедията "Смях в залата"

08 март 2012, 11:09 часа • 28843 прочитания

Асен Блатечки е режисьор и актьор в комедията "Смях в залата"от Майкъл Фрейн.

На сцената заедно с него са Калин Врачански, Яна Маринова, Невена Бозукова, Милена Маркова, Алексей Кожухаров, Стефан Щерев-Чечо, Добриела Попова, Васил Банов.

С представлението тази вечер в театър "София" започва гастролът на Хасковския театър в столицата.

"Тази пиеса вдигна летвата на смеха на олимпийско ниво!", "Публиката се търкаляше от смях" - са отзивите в британската преса за спектакъла по пиесата, позната и под заглавията "Още веднъж отзад" и "Шум зад кулисите".

Написана е през 1982 г. и е обявена за най-добра комедия на годината във Великобритания. Гастролът на Хасковския театър включва пет заглавия и ще завърши на 12 март със спектакъла на Лилия Абаджиева "Анархия в Бавария" от прочутия германски кинорежисьор Райнер Вернер Фасбиндер - в Младежкия театър "Николай Бинев". По думите на Фасбиндер "Анархия в Бавария" е наивна фантастика.

Млади хора организират в Бавария революция и я обявяват за Анархия Бавария. След като за известно време страната е анархия, областта, неохранявана от военни, е окупирана. "Анархия в Бавария" е насочена срещу революция, "направена по бързия начин". Тя пледира за революция първо в съзнанието на революционерите и гражданите и показва, че външните промени не са достатъчни, за да предизвикат нещо съществено в западното съзнание, привикнало към потисничество и авторитарност, отбелязва Райнер Вернер Фасбиндер. Участват Дамян Тенев, Ованес Торосян, Лазарина Коткова, Тони Карабашев, Константин Соколов, Иванка Шекерова, Ива Папазова, Ивайло Димитров, Стелиян Николов, Димитър Тодоров. Сценографията е на Васил Абаджиев.

"Държавните липи" от Ст. Л. Костов под режисурата на Мариус Куркински може да се види на 10 март в Малък градски театър "Зад канала".

"Ст. Л. Костов пише пиеса за един от най-древните и болезнени въпроси - държавата и човека. Човекът е пребит от представител на държавата за нищо и пак човекът, личността ще намери сили за спасение. Тъжна утеха! Но нали представителят на държавата е също човек, самозабравил се човек. Тук въпросът се усложнява. Аз или държавата? Личността, която мисли за другите, избира и двете. Аз в държавата. Вглеждам се в другите, не преча, не обиждам, търся себе си", коментира режисьорът.

В "Зад канала" ще се играят и другите два спектакъла от гастрола - "Живял човек. . . " по Василий Шукшин на Петринел Гочев - на 9 март, и "Женитба" по Гогол на Иван Савов - на 11 март.

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес