Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асандж: Обама е вълк в овча кожа

08 ноември 2012, 11:51 часа • 11017 прочитания

Основателят на Wikileaks Джулиан Асандж се отнася скептично към победата на Барак Обама на президентските избори в САЩ, предаде БГНЕС.

"Обама изглежда добър човек само привидно - и точно в това е проблемът. Овца във вълча кожа е по-добро, отколкото вълк в овча", заяви Асандж, който подчертава: "Атаките от страна на САЩ срещу Wikileaks започнаха при администрацията на Обама. И съм почти убеден, че скоро няма да спрат".

През септември, в обръщение към Обама по време на Общото събрание на ООН, той критикува президента за подкрепата му за свободата на словото и действията срещу "Уикилийкс".

Според австралиеца по време на това управление са извършени най-много посегателства срещу свободата на словото.

От американски секретни документи, публикувани през септември, стана ясно, че Джулиан Асандж е обявен за враг на държавата - в една категория с "Ал Кайда" и талибаните.

Асандж призова американските власти да освободят информатора му редник Брадли Манинг, предполагаем източник на най-голямото изтичане на секретни американски документи досега, който в момента е в затвора.

Тези дни Wikileaks започна да публикува над 100 документа на американското министерство на отбраната, включително първия наръчник за третиране на затворници в Гуантанамо. Публикациите идват в момент, когато самият Асандж остава затворен в еквадорското посолство в Лондон.

Редактор: Десислава Ушатова

 

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес