Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваните за шпионаж в САЩ руснаци не си признават

05 октомври 2012, 13:55 часа • 6586 прочитания
Четиримата граждани на Русия, задържани в САЩ по обвинение в незаконен транспорт на високотехнологични компоненти за руския военнопромишлен комплекс, не признават своята вина. Това съобщи адвокатът Алексей Степанов, който ще участва в тяхната защита, предава руската информационна агенция Новости, цитирана от БЛИЦ.

“И четиримата руснаци не признават вината си. На първото слушане вчера им бяха повдигнати официални обвинения”, каза Степанов. От 11-те заподозрени по скандала четирима са руснаци - Александър Фищенко, Александър Пособилов, Виктория Клебанова и Анастасия Дятлова.

По-рано Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) съобщи, че руски агент и десет членове на руска мрежа, работещи в хюстънска компания, са обвинени в „нелегален износ на високотехнологична микроелектроника от САЩ за руските военни и разузнавателни агенции”.

Осем от обвинените, включително и лидерът на разузнавателната мрежа Александър Фишенко, са арестувани, но други трима са успели да заминат за Москва.

Главният заподозрян по делото, 46-годишният Фищенко, е натурализиран американски гражданин, роден в съветски Казахстан, който също така притежава руски паспорт. ФБР съобщи, че разполага с „унищожителни доказателства”, че той и другите заподозрени са участвали в „подмолна и систематична конспирация” за пренасяне в Москва на забранена микроелектроника, която може да бъде използвана в системите за насочване на ракети и за други военни цели.

В същото време руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че САЩ са информирали Москва, че „обвиненията имат криминален характер, а не става дума за разузнавателна дейност”.

По данни на ИТАР-ТАСС Фищенко е водил затворен начин на живот, не е общувал със съседите си в Хюстън, а лидерите на руската общност в града не са знаели за него преди ареста.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес