Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АЕЖ не защити безрезервно марката "Телеграф" - заради неяснота по случая

10 юни 2019, 12:50 часа • 1983 прочитания

Защо главният редактор на вестник "Телеграф" се обръща към МВР по въпроса с търговската си марка и защо не дава пълния текст на прокурорското постановление, с което се иска заличаване на търговската марка "Телеграф"? Тези въпроси поставя Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) във връзка с новината, че е прокурор Тодор Тодорв е издал постановление за заличаване на марката на един от най-известните вестници в България, свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Според АЕЖ, ако има евентуален спор за правото върху търговската марка, само съдът може да го реши. Такъв спор обаче е предмет на гражданското право и МВР няма място в него.

В своя позиция, главният редактор на "Телеграф" Васил Захариев посочва, че всичко е започнало след оплакване за наличие на "дублиращ сайт" в онлайн пространството. Става въпрос за telegraf.bg, докато сайтът на "Телеграф" се изписва с ph накрая. Захариев казва и, че прокурор Тодоров обаче издал постановление, в което посочва, че може да стане объркване сред потребителите, че има връзка между българския "Телеграф" и авторитетното британско издание The Telegraph. "Отделно от това марката няма отличителен характер, доколкото означава дума, която е  наименование на вид информационна машина - устройство за бързо предаване и приемане на съобщения от разстояние чрез електрически сигнали", добавя прокурорът в постановлението си за заличаване на марката на българския "Телеграф".

АЕЖ завършва позицията си по случая така: "Бихме искали да цитираме едно от изреченията в уводната статия на в-к “Телеграф” по казуса: "Ако прокуратурата падне в плен на олигарсите, резултатът ще е само един – мракобесна диктатура". Съгласни сме. Винаги сме го твърдели. Надяваме се все повече хора да осъзнаят, че защитата на човешките права, сред които е и правото на изразяване, не е въпрос на политически пристрастия".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес