Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

95% от българските жалби - без разглеждане в Съда по правата на човека

21 януари 2012, 15:35 часа • 4729 прочитания

Деница Вълкова, заместник-министър на правосъдието съобщи пред Илиана Беновска по "Радио К2", че е установила, че над 95% от подадените жалби от български граждани до Европейския съд по правата на човека са оставени без разглеждане в Европейския съд. Има много решения, които са осъдителни за България, но спрямо общия брой подадени жалби те са по-малко от 5%.

Вълкова съобщи, че започва активно превеждане на български на решенията на Европейския съд по правата на човека. По предложение на водещата, заместник-министърът прие идея да се качи на сайта на министерството информация за таксите и нормите за жалба пред Европейския съд по правата на човека.

Относно Централния регистър на особените залози г-жа Вълкова коментира, че там има най-малко проблеми и те са свързани с информационните системи и включването им към електронното управление.

Приоритет на министерство на правосъдието ще е изготвянето на нов наказателен кодекс, съобщи още Деница Вълкова. Общата му част вече е качена на сайта на министерството на правосъдието. Ще има и обществен дебат за експертното мнение на магистрати и академичните среди. Заместник-министър Вълкова потвърди, че за първи път в България ще се създаде административнонаказателен кодекс и се очакват съществени промени в Закона за съдебната власт.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес