Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

51% от българите предпочитат лятното часово време

25 октомври 2018, 19:50 часа • 7096 прочитания

По-голямата част от българите искат да се преустановят сезонните промени на часовото време и да се установи за постоянно лятното часово време. Това показаха резултатите от Националната консултация, проведена от Министерския съвет. В анкетата своите коментари написаха над 17 000 българи, предаде БНТ.

Първото нещо, което анкетата показва е че 96% от българите искат да бъдат преустановени сезонните промени на часовото време. Според лекари и психолози смяната на времето води до недоспиване, катастрофи и опасност от инфаркт. И докато около позицията, че времето не трябва да се сменя сме обединени практически всички, разнобоят настъпва, когато трябва да се избере едното от двете времена - зимно или лятно. Все пак, според допитването, повечето българи или 51% са предпочели лятното часово време.

За зимното часово време пък своя глас са дали 38% от българите. Резултатите ще помогнат на страната ни да изготви националната си позиция пред Европейския парламент лятно или зимно време ще изберем за вбъдеще. До 1 април 2019 година България и всички държави членки на ЕС трябва сами да изберат и да съобщят в Брюксел кое часово време смятат да прилагат.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес