Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

35 години затвор за Брадли Манинг

21 август 2013, 18:02 часа • 7923 прочитания

Американският войник Брадли Манинг, който беше признат за виновен за предоставянето на тайни държавни документи на сайта "Уикилийкс", получи присъда от 35 години затвор, предаде БГНЕС.

25-годишният Манинг беше осъден на 20 юли по предявените му обвинения, включително в шпионаж. Миналата седмица, пред съда, той се извини, че е навредил на САЩ и за "неочакваните резултати" от действията си.

В понеделник военните прокурори поискаха присъда от 60 години затвор за Манинг, като заявиха, че наказанието ще изпрати послание към хората, обмислящи кражба на класифицирана информация. Главният адвокат на защитата Дейвид Комбс обаче призова за снизхождение към клиента му. Той заяви, че Манинг се е разкаял за постъпката си, сътрудничил е на съда и заслужава шанс един ден да създаде семейство и да се движи свободен.

Манинг ще получи приспадане на присъдата си от три години и половина, които вече излежа в ареста, но беше дисциплинарно уволнен от американската армия.

Според основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж извинението на Манинг е "принудително". Той го е направил, защото е нямал друг избор, каза Асандж.

Брадли Манинг беше младши анализатор на разузнавателна информация в американска база близо до Багдад, когато предавал данните, около 700 000 документа, на сайта Уикилийкс. Войникът беше арестуван в Ирак през 2010 г. и оттогава се намира в предварителен арест. Документите, които той разкри, смутиха американските съюзници, когато Уикилийкс ги публикува, и станаха причина американските власти да предупредят, че войниците и източниците на разузнаването са изложени на опасност.

Манинг, смятан от поддръжниците си за герой, който повдигнал капака на американската външна политика, беше признат за виновен по 20 от предявените му 22 обвинения. Той обаче беше оправдан по най-сериозното обвинение в "подпомагане на врага", главно "Ал-Кайда". Над 100 000 души се подписаха под петиция, призоваваща за номинирането на Манинг за Нобелова награда за мир. Подчертавайки сериозността на делото, американските власти го определиха като безскрупулен предател, чиито действия поставят страната в опасност.

Експерти, които свидетелстваха по време на процеса срещу Манинг, заявиха, че той бил объркан относно пола и сексуалността си и бил под огромен физиологичен стрес по времето, когато предавал документите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес