Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 години условно за бившия зам.-външен министър Христо Ангеличин

05 октомври 2018, 16:40 часа
Реклама

Специализираният наказателен съд постанови условна осъдителна присъда спрямо бившия заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Магистратите са му наложи наказание 2 години "лишаване от свобода", изпълнението на което е отложено с 4 години изпитателен срок. Кумулативно съдът е наложил и "глоба" в максималния за това деяние размер от 5000 лева.

Христо Ангеличин бе предаден на съд на 15.01.2018 г. за неупражняване на достатъчен контрол върху дейността на подчинените му дирекции в министерството по процедурата за купуване на телефонни централи в 12 задгранични представителства на страната. Това е причинило щети на Министерството на външните работи в размер на 419 934.29 лв. 

Сигналът срещу Ангеличин беше подаден от бившия министър на външните работи Кристиян Вигенин от БСП в началото на 2017 г. Преди да се стигне до осъдителната присъда, и градският съд, и апелативният съд прекратяваха производството и връщаха случая на прокуратурата с мотива, че има неясноти в какво точно е обвинен Ангеличин. 

Бившият заместник-министър заедно с бившия министър на външните работи Даниел Митов е подсъдим и за ощетяване на външното министерство след неправомерно платени пари на фирма за организиране на служебни пътувания.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес