Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

100 000 християни загиват годишно заради вярата си

28 май 2013, 19:14 часа • 17640 прочитания

Високопоставен представител на Ватикана заяви, че всяка година около 100 000 християни биват убити по религиозни причини. Той подчерта, че Близкият Изток, Африка и Азия остават най-проблемните зони, предаде БГНЕС.

Монсиньор Силвано Мария Томази определи тези цифри като "шокиращи" и "невероятни".

Той също така посочи, че християните са принуждавани да напускат своите родни места и да гледат как се унищожават техните църкви в някои части на света. Те също така често стават жертви на изнасилвания, отвличания и дискриминация.

В тази връзка официалният представител на Ватикана специално посочи отвличането на двамата православни епископи недалеч от сирийския град Алепо миналия месец. Монсиньор Томази изрази съжаление, че вместо религиозна свобода се сблъскваме с нетолерантност. Според него все пак има и изключения като Бангладеш, където тези права са защитени.

Друг високопоставен представител на Ватикана, секретарят на Папския съвет за справедливост и мир, Марио Тосо заяви неотдавна, че срещу дискриминацията на християните трябва да се противодейства по същия начин, както срещу антисемитизма и ислямофобията.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес