Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саботират достъпа до минерална вода от Беденски бани в Девин

21 ноември 2017, 09:25 часа • 8129 прочитания

Неизвестни лица на няколко пъти спират крановете в шахтовия кладенец на Беденски бани и възпрепятстват достигането на минерална вода до Девин. Три пъти досега са гърмели помпите на топлопровода, съобщава кореспондент на Actualno.com.

Водопроводът беше изцяло рехабилитиран с целеви средства на стойност 2,5 млн. лева, отпуснати от правителството. Тъй като обектът е изключително важен за града, при откриването му на 16 септември дойде премиерът Бойко Борисов заедно със строителния министър Николай Нанков. "Действително сега спокойно можем да поканим туристи от цял свят не само да видят красотите на природата, но и да се лекуват тук", каза тогава министър-председателят.

Откакто са започнали посегателствата по крановете, в Девин упорито вървят слухове, че свършената работа е некачествена.

"Никога не е оставяна отключена тази зона. Съгласно изискванията за санитарно-охранителни зони се прави всичко за сигурността. През цялото време тази зона е била заключена", каза кметът на Девин Красимир Даскалов.

На шахтовия кладенец вече има допълнителна ограда. "Въвеждаме допълнителни мерки за сигурност като цялото място ще бъде осветено. Предвиждаме видеонаблюдение, а от сряда и физическа охрана. С изпълнителя сме говорили до вторник новите помпи да пристигнат. Ремонтът се забави, защото имаше срок за доставката им. В сряда ще ги монтира, след това ще се направи обезвъздушаване на трасето и пускаме водата", посочи още Даскалов.

Според него, за загуби и лъжи, че туристите ползват чешмяна вода, не може да се говори, тъй като хотелите в Девин ползват с разрешително и концесии вода от минералните извори В-3 и В-5 в Девин.

Според собственика на фирмата-изпълнител на проекта "Аквагруп проект" Велин Колев, за некачествено изпълнение не е възможно да се говори. "Според мен най-вероятно говоренето е политическо, както се говореше, че водата ще се качи до Пампорово - на 18 км с денивелация от 800 метра. Няма никакъв проблем по трасето. То е перфектно. Първо, това е най-иновативният продукт. Второ, е най-дългото трасе за минерална вода в Европа, а докарахме водата в Девин с над 50 градуса температура. Категорично причината е външна намеса", посочи Колев. Той припомни, че водата е 72 градуса до находището.

Проверка установява за трети пореден път, че крановете след помпите на шахтовия кладенец са затворени. При това положение помпите продължават да изтласкват вода, получава воден удар и гърмят. "В началото не можехме да разберем от къде е проблема, но стана ясно, че някой е затварял крановете“, обясни Колев.

Фактически трите пъти, когато са спирани крановете, това се случва точно преди почивните дни. Попитан дали е подавал сигнал до полиция и прокуратура, той отговори, че не е, защото смята за невъзможно да се докаже извършител без видеозапис. По думите му щетите, които дружеството е претърпяло до момента, са за над 30 хиляди лева. Последните помпи, които са поръчани, струват около 14 хиляди лева.

"В сряда за последно монтираме нови помпи и повече няма да се занимавам. Имаме уверението от ръководството на общината, че дотогава ще се въведат мерки за сигурност, че ще монтират камери", посочи шефът на „Аквагруп проект“.

Той съобщи, че подобен топлопровод дружеството му е направило в Стралджа и работи вече две години, отоплявайки 4 училища и 3 детски градини. Там обаче помпите и шахтите били вързани към СОТ и проблеми няма.

Колев допълни, че от 30 години работи само с минерални води и дружеството има над 40 сондажа в България и Македония, като изпълнява проекти, които са дело на корифеи в бранша - инженери и хидравлици. В момента започват и голям обект на Бургас.

Според Колев, категорично става въпрос за външна намеса, защото и по трасето има счупени елементи. В ромската махала на Девин пък режат крановете, за да се къпят, по думите му.

След като в сряда за трети път монтират нови кранове, общината и изпълнителя ще поканят хотелиерите, за да им обяснят как функционира това съоръжение.

"Ако някой се съмнява в качеството му, може да повика специалист хидроинженер или хидравлик, запознат с материята", призова Колев.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес