Образование, спорт, туризъм са приоритетите в бюджета на община Чепеларе

2172
Образование, спорт, туризъм са приоритетите в бюджета на община Чепеларе

Бюджетът на община Чепеларе е съобразен с приоритетите, залегнали в програмата за управление на сегашното ръководство - образование, спорт и туризъм, заяви кметът на Чепеларе Славка Чакърова. Разглеждането му предстои днес.

Рамката на бюджета е 10 258 408 лв. Това включва приходи от делегирани от държавата дейности за 4 255 830 лв. и от местни дейности - 6 002 578 лв. В приходите са предвидени постъпления от данъци в размер на 3 306 673 и неданъчни приходи - 2 800 833 лв.

Чепеларе готви празник за Катя Дафовска и кандидатура за Рекорд на Гинес

Празник за олимпийската медалистка от Нагано`98 Катя Дафовска готви община Чепеларе, а паралелно с това и кандидатура за Рекорд на Гине...

Общата изравнителна субсидия е 100 400 лв., трансферът за зимното поддържане и снегопочистване е 178 700 лв., а целевата субсидия е на стойност 419 200 лв.

„За първи път от последните 4-5 години имаме промяна в изравнителната субсидия, както и в размера на капиталовите разходи - с по 20 000 лв. в резултат на многократните срещи в МФ и комисията по бюджет и финанси към Народното събрание“, посочи Чакърова.

Разходите за делегирани от държавата дейности са планирани в размер на 4 255 830 и за местни дейности - 5 401 663 лв.

„Капиталовата програма е изработена отново съобразявайки се с приоритетите на общината и най-вече с потребностите на гражданите“, каза кметът на Чепеларе.

с целевите средства са предвидени ремонти на двата двора в детските градини на Чепеларе. „Предвидили сме изграждане на нови детски площадки, които са съобразени с вижданията на родителите и учителите в детската градина и съответно потребностите на децата - да спортуват, да се забавляват и играят, но и да придобият умения за безопасност на движението. Нека отбележа, че детската градина е една с три филиала. Заложили сме мини кръстовища, светофарни уредби и т.н.“, обясни Славка Чакърова

Чепеларе отбеляза 140 години от своето Освобождение

140 години от Освобождението на Чепеларе се честваха на 16.01.2018 година в града. На този ден преди 140 години чепеларци посрещат руск...

Планирано е също изграждане на асансьор в поликлиниката на Чепеларе, която обслужва 13-те населени места. Сградата е много стара и за нея са дадени предписания за ремонт на санитарните възли, което ще бъде направено след одобрение на бюджета, а асансьорът е нужен за хората в неравностойно положение, за да им се осигури достъпна среда.

Осигурени са 119 000 лева за ремонт на училището в Павелско, където учат деца също от Хвойна, Малево и Орехово, а и от Нареченски бани. Миналата година е била подменена дограмата на школото за 70 000 лв., отпуснати целево от МОН. Сега предстои ремонт на покрива и двора.

От Междуведомствената комисия по бедствия и аварии са осигурени 332 000 лв. за подпорна стена в Орехово. Тя е поддала при обилни валежи преди няколко години и две къщи може да се срутят, ако не се укрепи.

За рехабилитиране на улици са заложени средства в размер на 853 302 лв., предвидени за Пампорово, Чепеларе и в село Проглед.

„За Проглед бих искала да кажа, че тази година ще изградим нов водоем. Предвидили сме и рехабилитиране на довеждащ водопровод със средства от кредита, разрешен миналата година. Зимният сезон 2016/2017 г. беше много тежък за селото, което се намира между Пампорово и Чепеларе. Четири месеца там нямаше вода, защото беше пресъхнал изворът. Благодаря на общинските съветници, че дадоха съгласие за инвестиционен кредит и ние всеки момент ще пуснем обществена поръчка за изграждането му. Изказвам благодарности и към управителя на ВиК - Смолян инж. Мариян Николов, с чието съдействие успяхме да реализираме инвестицията за подмяна на водопровода, който беше компрометиран. При разкопаването му, че тръбите са едва на 20 см под асфалта. Така разбрахме причината за честото му замръзване. Четири месеца плащахме на фирми да го размразяват, но сега водопроводът е подменен и е вече на 1,20 м под земята. Осигурили сме и средства за асфалтиране. Жителите също се включиха с доброволен труд. Те са закупили тръби и за канализацията. Напролет ще завършим този обект, тъй като там имаме много хотели и къщи за гости, а приходите от данъци в Проглед са сериозни“, обясни Чакърова.

140 години от влизането на войските на генерал Черевин в Чепеларе

На 14 януари 2018 година се навършват 140 години от влизането на войските на генерал Черевин в селото. Цялото село се струпало в долния...

От собствени средства на общината ще се изгради път към гробищата към село Забърдо. Този обект е бил предвиден да се изпълни миналата година, но заради възникнали аварийни ситуации е отложен. „Но съм поела ангажимент към местните жители, че ще положа усилия да се реализира този обект“, допълни тя.

Тя подчерта, че със средства както от държавата, така и с дофинансиране от общината е осигурено нормално функциониране на училищата и детските градини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Жена помогна на съпруга си да отвлече своята любовница в Смолян

Проливен дъжд нанесе сериозни щети върху инфраструктурата в Смолян

ДПС първа сила и в Смолян

Сложна авария блокира ВЕЦ "Тешел", над 6 милиона ще струва отстраняването

Пожарникари спасиха туристка със счупен крак в "Каньона на водопадите" (СНИМКИ)

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян