Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чепеларе отбеляза 140 години от своето Освобождение

17 януари 2018, 11:45 часа

140 години от Освобождението на Чепеларе се честваха на 16.01.2018 година в града. На този ден преди 140 години чепеларци посрещат руските войски и най-сетне настъпва дълго желаната и изстрадана свобода.

Реклама

Официални лица на тържеството бяха кметът на Община Чепеларе – Славка Чакърова, зам.-кметовете на Община Чепеларе – Пантелей Мемцов и Наталия Каварджиева, председателят на Общински съвет Чепеларе – Росица Черпокова и зам.-областният управител на Смолян - Андриян Петров, които поднесоха празнични слова и приветствия за празника, съобщиха от пресцентъра на Община Чепеларе.

Тържественото събитие започна на площад „Олимпийски” с празничните слова и приветствия. Отец Станимир отслужи водосвет за благоденствие на хората в града и панихида в памет на загиналите за Освобождението на Чепеларе. Проведе се литийно шествие, водено от ФА „Орфей” при НЧ „Родопска искра 1880“, към паметната плоча, поставена на мястото, където са били посрещнати руските войски. Бяха поднесени венци и цветя от всички официални лица и гости на тържеството, както и от най-малките деца от Детска градина „Здравец“, гр. Чепеларе, с ръководител Добринка Кузмова, в знак на почит и уважение към паметта, героизма и саможертвата. Литийното шествие продължи и към паметника на капитан Петко Войвода, където също бяха поднесени венци и цветя от всички официални лица и гости.

Подобни дати и събития не се забравят. Длъжни сме да съхраним и помним историята си, за да вървим напред. Наша е отговорността да ценим свободата и мирния съзидателен живот, да опазваме традициите за поколенията.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес