Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пуснаха пощенски марки с гербовете на Сливен и Крумовград

12 декември 2022, 18:02 часа • 2318 прочитания

Пощенски марки с гербовете на Сливен и Крумовград, както и плик с печат с техните гербове валидира Министерството на транспорта и съобщенията.

Филателното издание е второ на тема „Българска градска хералдика - серия от две пощенски марки в малък лист и специален пощенски печат“.

Пускането им бе отбелязано с церемония по валидиране в Крумовград с участието на кмета Себихан Мехмед и секретаря на община Сливен Валя Радева, съобщиха от местната администрация.

Автор на сливенския герб е Евгени Вълев, като в сегашния му вид е приет през 1996 г. Той има форма на готически триъгълен щит. Върху него са изобразени конник с тръба и Старият бряст. Венечно върху щита е разположена зидова корона с пет зъбера.

Гербът присъства като елемент от знамето и печата на град Сливен.

Символът на община Крумовград е създаден от Кирил Гогов през 1998 г. Основният елемент е конят, изобразени са тополовите листа на Крумовград, както и крепостни стени.

Авторът на листа с двете марки доц. д-р Ненко Атанасов каза, че изборът на двата герба не е случаен, защото малко общини имат красиви гербове с високи художествени качества.

Новите марки са отпечатани в тираж от 5 500 броя.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес