Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тарантино разкри точно какъв ще бъде последният му филм

07 април 2023, 13:23 часа

Американският режисьор Куентин Тарантино обяви в интервю, дадено на директора на кинофестивала в Кан - Тиери Фремо, че през есента възнамерява да заснеме десетия си филм, планиран да бъде последният в кариерата му. Тарантино каза, че вероятно снимките ще започнат през есента.

Предположения за сюжета на десетия филм на Тарантино се появяват от месеци. Изданието The Hollywood Reporter преди време написа, че главната роля в него ще е женска и вероятно ще е за кинокритичката на The New Yorker Полин Кейл, починала през 2001 г. Тарантино обаче заяви, че всички слухове са неточни. Той потвърди заглавието - "Кинокритикът", както и че действието ще се развива през 1977 г., но сюжетът няма да е за филмов критик, нито за Полин Кейл.

Тарантино вече отдаде почит към американското кино от края на 60-те и началото на 70-те в деветия си и последен към днешна дата филм "Имало едно време в Холивуд" (2019), който донесе "Оскар" за поддържаща мъжка роля на Брад Пит. Режисьорът неведнъж е казвал, че възнамерява да прекрати кариерата си, след като заснеме десет филма и че ще се оттегли на 60-ия си рожден ден. Това допълнително подхранва очакванията на феновете му за предстоящата продукция. На 27 март Тарантино отбеляза юбилея си и почти се движи в обявения график.

ОЩЕ: Клинт Истууд режисира последния филм в кариерата си

Има режисьори и актьори, които искат да продължат да работят, докато могат. Други като Клинт Истууд се оттеглят, а след това се завръщат. Как ще постъпи Тарантино, можем само да предполагаме, но изглежда той е решил 10-ият му филм да е последният, пише БТА. 

През ноември миналата година Тарантино каза пред CNN: "Правя това отдавна. Правя го от 30 години и е време да приключа шоуто. Аз съм шоумен. Искам да си тръгна, когато очаквате още, а не просто да работя и не искам да работя с намаляваща възвръщаемост. Не искам да бъда... първо, не искам да се превърна в старец, който не е в час, а вече се чувствам малко стар и не съвсем в крак с новите филми".

сн. Getty Images

Куентин Тарантино става известен с филма "Глутница кучета" през 1992 г. Преди това завършва актьорски курс, работи във видео магазин, след това като асистент продукция, пробва да пише, да режисира късометражен филм, който е унищожен. Тарантино създава сценария за "Глутница кучета" за три седмици и половина. Продуцентът Лорънс Бендър и режисьорът Монти Хелман му помагат да осигури финансиране. Актьорът Харви Кайтел прочита сценария и допринася за бюджета, като освен като съпродуцент той играе една от главните роли. Тарантино не само режисира "Глутница кучета", но и играе в него мистър Браун. Филмът е представен на кинофестивала "Сънданс" и получава отлични отзиви.

След този успех Куентин Тарантино получава предложения от няколко големи студиа, но се оттегля, за да пише сценария на "Криминале". В него запазва стилизираното насилие и нелинейния сюжет. "Криминале" му донася "Златна палма" в Кан през 1994 г., а след това номинация за "Оскар" за най-добър режисьор и печели награда "Оскар" за оригинален сценарий.

Куентин Тарантино и Самюел Джаксън през 1997 г., малко преди снимките на "Джаки Браун", сн. Getty Images

Третият филм на Тарантино е "Джаки Браун" (1997). След това снима "Убий Бил" (2003, 2004), "Бибрутално" (2007), "Гадни копилета" (2009), "Джанго без окови" (2012), "Омразната осморка" (2015) и "Имало едно време в Холивуд" (2019).

Тарантино е получавал номинации за "Оскар" за най-добър режисьор три пъти - освен за "Криминале", за "Гадни копилета" и "Имало едно време в Холивуд", но не печели. Получава още една награда "Оскар" - за оригинален сценарий за "Джанго без окови".

След като престане да режисира, Тарантино иска да пише и да се занимава с кинокритика. Той вече издаде първия си роман през 2021 г. - "Имало едно време в Холивуд" по едноименния филм, който стана бестселър. През ноември 2022 г. излезе книгата му "Спекулация кино" ("Cinema Speculation"), в която съчетава кинокритика с историята на живота си. През лятото на миналата година участва като водещ в подкаст за Библиотеката на видеоархивите.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес