Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Снимат нови филми по "Властелинът на пръстените" и "Хобит"

24 февруари 2023, 07:11 часа

Киното се завръща в Средната земя със сделката за нови адаптации на "Властелинът на пръстените" и "Хобит", направена от Warner Bros и New Line Cinema. Това бе съобщено от изпълнителния директор на Warner Bros Discovery - Дейвид Заслав, като бе направено уточнението, че сделката е за "няколко филма" по книгите на Толкин. Сумата по сделката с шведската компания Embracer Group, която държи правата за повечето произведения на Толкин, все още не се разкрива.

Филмите ще бъдат създадени чрез компанията New Line Cinema, която е собственост на Warner Bros. Тази компания създаде и трилогията, режисирана от Питър Джаксън между 2001 и 2003 г. Тогава филмите направиха почти 3 милиарда долара приходи в световен мащаб, а третото заглавие "Властелинът на пръстените: Завръщането на Краля" спечели 11 награди "Оскар", включително и тази за най-добър филм.

За Variety режисьорът Питър Джаксън и двамата най-близки негови колеги, работили по вече реализираната трилогия по Дж. Р. Р. Толкин - Фран Уолш и Филипа Бойенс, казаха, че Warner Bros ги държат информирани за всяка стъпка по процеса, касаещ новите филми. "Нямаме търпение да разговаряме с тях, за да видим каква е визията им за продълженията на франчайза."

Шведската компания Embracer Group придоби правата над филмите за "Властелинът на пръстените", игрите, рекламните артикули, тематичните увеселителни паркове и различните събития на живо през 2022 г., когато придоби Middle-Earth Enterprises. Ето какво е тяхното изявление: "След придобиването на Middle-Earth Enterprises сме щастливи да започнем новото пътешествие с Warner Bros и New Line Cinema, връщайки несравнимия свят на Толкин отново на голям екран по нов вълнуващ начин. Заедно с нашите партньори осъзнаваме колко са обичани предишните филми, затова планираме да ги почетем, да погледнем към бъдещето и да се облегнем на възможно най-високото качество в продукцията."

В момента New Line Cinema и Warner Bros работят върху анимационен филм "Властелинът на пръстените: Войната на Рохиримите", чието действие се развива 183 години преди случващото се в игралната трилогия. Очаква се анимацията да тръгне по кината през 2024 г.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес