Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отстраниха изпълнител от финала на Евровизията с политическа причина

11 май 2024, 14:45 часа

Холандският изпълнител Йост Клайн беше отстранен от днешния финал на Евровизия само часове преди събитието след инцидент, който е свързан с противоречията около участието на Израел по време на войната в Газа. „Шведската полиция разследва жалба, подадена от представителка на продуцентския екип след инцидент след изпълнението му на полуфинала в четвъртък вечер“, се казва в изявление на Европейския съюз за радио и телевизия. „Докато съдебният процес тече, не би било подходящо той да продължи в състезанието.“ Шведската полиция каза пред AФП, че е разпитала мъж за предполагаемо "сплашване". „Престъплението е извършено на арената в Малмьо в четвъртък вечерта“, каза говорителят на полицията Пеле Вамстад.

Холандският обществен телевизионен оператор Avrotros каза пред АФП в имейл, че намира този ход за „непропорционален“, добавяйки, че е „шокиран от решението“.

На пресконференцията след втория полуфинал Клайн многократно покри лицето си с холандско знаме, което изглежда показваше, че не е съгласен да бъде поставен до израелския състезател Еден Голан, предават АФП и БГНЕС.

Още: Ясни са финалистите в "Евровизия", пропалестински протести превзеха Малмьо (ВИДЕО)

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес