Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белгийска община лиши Жерар Депардийо от званието "почетен гражданин"

18 декември 2023, 09:10 часа

Белгийска община лиши френската кинолегенда Жерар Депардийо от званието почетен гражданин заради коментари, характеризирани като женомразство, предаде АФП. Те са излъчени във френски документален филм по-рано този месец.

74-годишният Депардийо е обвинен в изнасилване през 2020 г., а освен това е бил обвиняван в 13 случая на сексуален тормоз или посегателство.

Белгийската община Естаимпуис обяви, че отнема титлата, дадена на Депардийо, когато той е живял там през 2013 г. Местните власти заявиха, че коментарите на актьора, излъчени по телевизията, "противоречат на ценностите, насърчавани от община Естаимпуис". Решението на Белгия идва ден след като френският министър на културата осъди поведението на Депардийо. Рима Абдул Малак заяви, че започва "дисциплинарна процедура", за да се реши дали да му бъде отнето най-високото отличие на страната - Орденът на Почетния легион

Още: Разследват смъртта на една от първите актриси, обвинили Жерар Депардийо в сексуално насилие

По-рано през миналата седмица пък канадската провинция Квебек отстрани Депардийо от Националния си орден.

Снимка: Getty Images

Скандалният документален филм

Документалният филм "The Fall of the Ogre", излъчен по френската обществена телевизия на 7 декември, показа клипове на актьора по време на пътуване до Северна Корея през 2018 г. Той многократно прави явни сексуални коментари в присъствието на преводачка, като сексуализира малко момиче, яздещо кон.

Адвокатите на актьора разкритикуваха документалния филм в изявление, като заявиха, че това е "спорна и съмнителна програма, която излъчва монтаж на изображения, заснети в интимната и личната сфера", пише БГНЕС.

Още: "Казах му НЕ, но той продължи да ме опипва": Жерар Депардийо с ново обвинение

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес