Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Търсенето на електромобили доведе до дефицит на никел през 2021 г.

10 февруари 2022, 16:06 часа • 1426 прочитания

Възстановяването на световната икономика и бумът в търсенето на никел за производство на батерии за електромобили са довели през 2021 г. до 166 000 тона дефицит на световния пазар на никел. Според руската компания „Норникел“, възстановяването на недостига е възможно, ако се оправдаят очакванията за въвеждане в експлоатация на мощностите в Индонезия.

„Миналата година беше регистриран един от най-високите темпове на ръст на потреблението на никел, който достигна 17%, а в абсолютна стойност това представлява 2,87 млн. тона“, се казва в доклад на компанията. Една от основните причини е скокът в търсенето на никел за производство на акумулаторни батерии (+73%, или 164 000 тона) в резултат на двукратното увеличение на световната продажба на електромобили. Ръстът в производството на неръждаема стомана през 2021 г. е 9% (34 млн. тона) е допринесъл за допълнителното търсене на 223 000 тона никел. Другите сектори, по-специално производството на специални стомани, сплави, суперсплави и галванопластика, са увеличили потреблението на никел със 7% на годишна база или с 34 000 тона.

В същото време световното производство на никел се е увеличило със 7% на годишна база до 2,7 милиона тона и според „Норникел“ е изостанало значително от първоначалните очаквания поради по-бавното въвеждане в експлоатация на проектите „Tsinshan“ и „Delun“ в Индонезия на фона на коронавирусните ограничения. В резултат на това в края на 2021 г. пазарът на никел регистрира дефицит от 166 хил. тона. Първоначално се е очаквал излишък на пазара от 82 000 тона. И дори през ноември миналата година оценката за възможен недостиг за 2021 г. е била по-малка - 149 хил. тона.

Още през втората половина на годината вече е имало физически недостиг на метала, което се е отразило върху намаляването на борсовите запаси (с 60% до 107 000 тона) и ръст на премиите за физически доставки за всички видове продукти. Покачването на цените, последвало дефицита, доведе котировките на никел на Лондонската борса за метали до седемгодишен максимум от 20,5 хил. долара за тон през септември. Кано цяло котировките добавиха 25% през годината до 20,75 хил. долара за тон

„Норникел“ очаква, че през 2022 г. на световния пазар на никел може да има малък дефицит от 42 000 тона. Според компанията през 2022 г. потреблението на никел може да нарасне с 16% до 3,31 млн. тона, докато предлагането може да се увеличи с 24% до 3,36 млн. тона. Основното увеличение на доставките трябва да бъде осигурено от Индонезия, която се очаква да увеличи производствения капацитет на суров фероникел с 45% до 1,2 млн. тона. „В същото време пускането в експлоатация на мощности за суров фероникел в Индонезия може отново да се окаже под очакванията поради коронавирусните ограничения и други оперативни трудности“.

Очаква се индустрията на електрически автомобили, подкрепена от множество държавни субсидии, да се превърне в основен двигател на търсенето на никел в дългосрочен план, подчертават от „Норникел“. „Според нашия базов сценарий, потреблението на никел в индустрията за батерии ще бъде около 1,5 млн. тона през 2030 г., което ще бъде 30% от общото производство“, отбелязва компанията, като признава, че тази прогноза е дори прекалено консервативна, като се имат предвид все по-амбициозните цели за постигане на въглероден неутралност.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес