Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Теленор" е подал сигнал до прокуратурата заради бившите си собственици

20 януари 2017, 14:34 часа • 4151 прочитания

Мобилният оператор "Теленор" е подал сигнал до прокуратурата за извършени възможни икономически престъпления по времето, когато телекомът беше собственост на гръцката компания OTE и носеше името "Глобул". Това става ясно от прессъобщение на самия телеком, който излезе с официална позиция заради публикация в норвежкия вестник DN.

Сигналът е подаден още през април, 2016 година, но досега публично това не беше известно, защото разследващите органи са поискали да не бъде съобщавано – за да не се пречи на разследването. Обстоятелствата за възможните престъпления са били разкрити след като норвежките собственици на "Теленор" са встъпили във владение т.е. придобиването е било завършено. От момента на смяната на собствеността досега няма замесени служители на Telenor във въпросните деяния, става ясно от съобщението на компанията, цитирано от "Биволъ".

В края на 2014 година сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" публикува материал за практика на "Глобул", известна под името VIP абонаментни планове. Това са планове без лимити и месечни такси, като тогава в журналистическия материал се твърдеше, че с такива планове разполагали Бойко Борисов и Сергей Станишев. От тогавашната пресслужба на Борисов заявиха, че от 2003 година, когато телекомът беше известен още като "Глобул", името на г-н Бойко Борисов е било налично в базата данни на компанията като потребител без самият лидер на ГЕРБ да знае. Как е станало това по негово мнение, Борисов не обясни. Станишев пък въобще не коментира темата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес