Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия строи най-мощния научен ядрен реактор в света

12 септември 2015, 13:38 часа • 12424 прочитания

Едно от главните събития в световната атомна наука от последните години се е случило във вчерашния петък, 11 септември – в руския Димитровград официално е започнало строителството на най-мощния в света многоцелеви изследователски ядрен реактор на бързи неутрони – МБИР.

На него ще се изпълняват проекти, необходими за развитието на глобалната атомна енергетика, съобщава РИА Новости.

Реакторът МБИР се строи на площадката на Държавния научен център на Русия "Научноизследователски институт за атомни реактори". Проектът се изпълнява в рамките на Федералната целева програма "Ядрени енерготехнологии от ново поколение за периода 2010-2015 г. и в перспектива до 2020 г.". Въвеждането на реактора в експлоатация е предвидено за 2020 година.

МБИР ще стане най-мощният от действащите изследователски реактори в света. Мощността на новия реактор с натриев топлоносител ще бъде 150 мвт. Уникалните технически характеристики на МБИР ще позволят решаването на широк спектър от изследователски задачи и създаването на нови конкурентоспособни и безопасни ядрени енергийни инсталации, включително реактори на бързи неутрони за затваряне на ядрения горивен цикъл.

На базата на новия реактор се планира създаването на Международен център за изследвания, където ще се изучават нови видове ядрено гориво, кострукционни материали и топлоносители. Реакторът ще се използва и за производството на радиоизотопи с различно предназначение. Освен това той ще позволи да се провеждат изследвания за медицината.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес