Решения за бъдеще: Как Samsung насърчава младите умове на България

1069
Решения за бъдеще: Как Samsung насърчава младите умове на България
Снимка: Samsung

В ход е новото издание на конкурса Solve for Tomorrow, организиран за трета поредна година от Samsung България. Това е международна програма, която се провежда в България от 2022 г. в партньорство с фондация „Образование 5.0“ и „Инфино“ АД.

Инициативата е насочена към подобряване уменията на учениците в STEM/STEAM областите (наука, технологии, инженерство, математика и изкуство). С помощта на дизайн мислене участниците разработват иновативни и практични решения на реални проблеми. В рамките на инициативата Solve for Tomorrow се организират и безплатни обучения по дизайн мислене за ученици и учители.

Актуалното издание на конкурса включва четири категории, включително „Устойчивост“, „Справедливост и социално включване“ и „Образование“. Новата категория „Дигитално управление на финансите“ е вдъхновена от Банка ДСК и има за цел да повиши финансовата грамотност сред младите хора.
В иновационната надпревара могат да участват отбори на ученици от 2. до 12. клас, разпределени по възрастови групи. В момента тече първият етап на конкурса, който включва регистрация на отборите от 9. до 12. клас, която трябва да приключи до 24 ноември 2024 г. Регламентът е съобразен с възрастта на участниците. Участниците от 9. до 12. клас се регистрират за участие с резюме, описание на идеята и видео, което представя техния базов прототип. С помощта на ментори, избраните 9 полуфиналисти ще работят върху създаването на работещ прототип и ще се подготвят за участие на финала.

В същото време участниците от 2. до 4. клас и от 5. до 8. клас участват изцяло онлайн като се регистрират с резюме на идеята и видео, което я представя. Полуфиналистите се определят от квалифицираното жури, а победителите в тези две възрастови групи ще бъдат избрани чрез онлайн гласуване от 10 до 28 март. Финалът ще се проведе на 29 март 2025 г. в София. На събитието ще бъдат демонстрирани прототипите и презентациите на полуфиналистите от 9. до 12. клас, както и видеата на полуфиналистите от 2. до 8. клас. Големият победител се определя от журито, а според резултатите от онлайн гласуването – носителят на наградата на публиката. Конкурсът ще приключи с награждаване на победителите.

Във връзка с новото издание на конкурса, зададохме няколко въпроса на Жасмина Петкова, PR мениджър и специалист по корпоративни социални проекти на Samsung България:

Госпожо Петкова, как се разви инициативата Solve for Tomorrow от нейното създаване в България през 2022 г.?
Проектът се радва на все по-голяма популярност и желаещи да участват. Стартирахме като конкурс, отворен за ученици от 9. до 12. клас, а днес даваме възможност дори най-малките да предложат иновативно решение на даден проблем около тях, прилагайки дизайн мислене и STEM умения. Така вече и ученици от 2. до 12. клас са добре дошли да се включат. Вярвам, че успяваме да възпитаваме съпричастност и отговорност от най-ранна детска възраст. За да подобрим която и да е сфера в света около нас, се изискват знания, проява на емпатия към определена група, и реални действия.

Как Samsung измерва успеха на инициативата Solve for Tomorrow?
Най-вече с качеството на идеите на учениците, мисленето в мащаб и с размах. През първите две издания на конкурса видяхме, че най-голям брой идеи получаваме в категории “Устойчивост” и “Околна среда”. Това показва, че децата и учениците се вълнуват в какъв свят живеем, как той може да стане по-добър, и конкурсът е една подходяща сцена, която дава място за изява.

По какъв начин инициативата се вписва в цялостната КСО политика на Samsung?
Като компания, която създава иновации, вярваме, че за да станем свидетели на следващите големи открития, трябва да инвестираме в образованието и уменията на младите хора. Solve for Tomorrow е международна програма, част от политиката за корпоративна социална отговорност на Samsung. От старта си на глобално ниво през 2010 г. до днес е достигнала до 2,3 милиона ученици от 65 държави.

В перспектива, какво е бъдещето на конкурса?
Планираме да разширим възможностите, които даваме на победителите и след края на състезанието. Ще проследяваме как продължават след него и каква нужда от подкрепа имат за развитието на идеята си. Ще им дадем възможност да обменят опит и умения с други победители от Европа на международни събития. Разбира се, ще разширяваме кръга на партньорите в проекта. Тази година сме щастливи да споделим, че Банка ДСК се включва в третото издание на Solve for Tomorrow, с водеща роля в категорията "Дигитално управление на финансите". Така банката насърчава творческото мислене и подкрепя развитието на новаторски решения, които ще подобрят финансовата грамотност и управлението на личните финанси чрез дигитални инструменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com