Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-голямото споразумение в историята: Мeта плаща 1,4 млрд. долара

30 юли 2024, 22:52 часа • 1235 прочитания

Meta се съгласи да плати 1,4 млрд. долара за уреждане на съдебно дело, в което е обвинена, че е нарушила закона за защита на личните данни в щата Тексас с функцията за „маркиране“ на приятели в снимки във Facebook, съгласно споразумение, финализирано на 30 юли.

Meta се съгласи да плати парите в продължение на пет години, за да уреди исковете, обвиняващи гиганта в социалните мрежи в незаконно събиране на биометрични данни на потребителите на Facebook в Тексас.

Още: Mета отнесе глоба от 220 млн. долара в Нигерия

В иска се казва, че Meta не е получила разрешението на потребителите, преди да даде възможност на софтуера си да разпознава и „маркира“ хора в снимки, според съдебна документация. „Горд съм да съобщя, че постигнахме най-голямото споразумение, получавано някога от иск, предявен от един щат“, заяви в изявление главният прокурор на щата Кен Пакстън, като нарече споразумението „историческо“.

Според Пакстън искът, подаден в началото на 2022 г., е първият случай, в който Тексас се обръща към съда, за да обвини технологична фирма в нарушение на „Закона за заснемане или използване на биометрични идентификатори“.

Още: Заради модела „абонамент или реклами“: Meta я грози глоба от ЕК

„Доволни сме от разрешаването на този въпрос и очакваме с нетърпение да проучим бъдещи възможности за задълбочаване на бизнес инвестициите ни в Тексас, включително потенциално развитие на центрове за данни“, заяви говорител на Мета пред АФП, като отбеляза, че споразумението включва уговорка, че не е имало неправомерни действия.

Според иска Meta е пуснала функцията за маркиране на снимки през 2011 г., като е използвала лицево разпознаване на снимки, качени във Facebook, без да иска съгласието на потребителите, предава БГНЕС.

Още: Apple и Meta ще си партнират в областта на изкуствения интелект

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес