Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Институт GATE получи престижното отличие „Сребърен i-Space” за развитие на пространство за иновации

03 октомври 2024, 13:54 часа • 310 прочитания

Институт GATE беше удостоен с престижното отличие за развитие на пространство за иновации Silver i-Space Label, присъдено от Европейската асоциация за големи данни (Big Data Value Association - BDVA).

Отличието беше официално връчено на директора на институт GATE, проф. Силвия Илиева, на специална церемония на Европейския форум на BDVA в Будапеща на 2 октомври 2024 г. То затвърждава ролята на GATE като ключов фактор в развитието и насърчаването на иновациите в големите данни, изкуствения интелект (ИИ) и цифровите технологии както на национално, така и на европейско ниво.

С това отличие BDVA удостоява хъбове, които подпомагат иновациите, базирани на данни, и развитието на ИИ в цяла Европа.  Всяка година кандидатстащите хъбове се оценяват на базата на критерии като обезпеченост с високотехнологична инфраструктура, обхват и иновативност на предлаганите услуги, участие в международни проекти, включително координиране, и цялостно въздействие върху екосистемата за данни. Хъбовете се класифицират в пет категории — начинаещ, бронзов, сребърен, златен и платинен - в зависимост от тяхната степен на зрялост и потенциал да стимулират иновациите.

Отличието „Сребърен i-Space“ е признание за качество и доверие, което утвърждава GATE като водещ център за научни постижения и иновации.  То подчертава ангажимента ни към използването на данните за решаване на сложни проблеми и подпомагане вземането на информирани решения в различни приложни области“, заяви проф. Силвия Илиева, директор на Института. „За нас това отличие не е само постижение — то е отговорност. Вярваме, че пространството за иновации на GATE (GATE i-Space) ще подпомогне реализирането на проекти с голямо социално и икономическо въздействие, които са насочени към справяне с глобални обществени предизвикателства, подкрепят интелигентните индустрии и допринасят за устойчивото развитие“, добави тя.

Макар че GATE е млада организация, още с първото си кандидатстване вие успяхте да постигнете средното, сребърно ниво на развитие на пространството за иновации. Продължавайте да надграждате вашите постижения, очакваме ви в златното и платиненото ниво“, подчерта председателят на BDVA, Томас Хан, при връчване на отличието.

GATE i-Space е създадено, за да подпомага разработването и внедряването на високотехнологични решения, базирани на големи данни и изкуствен интелект, и да предоставя ресурси и услуги на външни потребители и трети страни. То позволява лесно и бързо разработване на прототипи, валидиране и експериментиране в реална среда, демонстрирайки стойността на технологиите и данните в различни сценарии. То подпомага МСП от традиционните сектори за експериментиране и демонстрация, както и  иновативните стартъпи, които използват пространството от данни за своите разработки и дейности „преди инвестиция“.  Основните услуги на GATE i-Space се базират на високотехнологична инфраструктура, интегрираща палитра от софтуерни инструменти и платформа за данни, които покриват целия жизнен цикъл на данните (събиране и структуриране, обработка, анализ и визуализация) и три лаборатории за иновации - жива лаборатория в градска среда, цифрови двойници и визуализация. Сред допълнителните услуги са обучителни програми за повишаване на компетентността и експертизата в областта на данните, техническа поддръжка и консултации за развитие на нови бизнес модели и управление на данни, както и инициативи за съвместни проекти с бизнеса и публичната администрация.

GATE i-Space има за цел да насърчи иновациите, базирани на данни, в България и Европа. То е и основна движеща сила в национални и международни инициативи, свързани със създаване на пространства от данни в областта на мобилността, здравеопазването и градското развитие.

Със статута си на Silver i-Space, GATE i-Space затвърждава ключовата си роля за реализиране на базираното на данни цифрово бъдеще на Европа.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес